Događanja

Nagrađeni prošlogodišnji četvrtaši

Ovih dana u našu školu pristigle su lijepe vijesti. Na natječaju, koji organizira izdavačka kuća Školska knjiga u sklopu projekta Otkrij tajnu za budućnost sjajnu, nagrađen je prošlogodišnji 4.b razred s učiteljicom Tatjanom Benko za projekt SPORTSKO-POUČNA STAZA U ŠUMI DUBRAVA u kategoriji Primjerom pokaži kakav svijet ti je draži. U razgovoru s učenicima i učiteljicom saznali smo pojedinosti o provedenom projektu.

„Nakon razgovora o prirodi i promjenama koje se u njoj događaju, počeli smo razmišljati što bismo mi mogli učiniti u našem mjestu, našoj lokalnoj zajednici, za dobrobit svih njenih građana. Zajedničkim promišljanjem i razgovorom smo došli do zaključka da želimo još više popularizirati prostor obližnje šume Dubrava u kojoj je prethodna generacija obnovila izvor vode i prostor oko izvora. Budući da je to područje na kojem se povremeno održava izvanučionička nastava, željeli smo učiniti to mjesto još zanimljivijim i privlačnijim za sve posjetitelje, pogotovo djecu. Odlučili smo napraviti jednu sportsko-poučnu stazu. Znamo da su kretanje (sportske aktivnosti) i boravak na svježem zraku vrlo važni za očuvanje zdravlja. Vodeći se tom mišlju, postavili smo i cilj našeg projekta, a to je upravo očuvati zdravlje boravkom u prirodi, na svježem zraku, uz određene sportske aktivnosti, a pritom i saznati nešto o samom okruženju u kojem se nalazimo. Ustvari, našom sportsko-poučnom stazom bismo pospješili tjelesno i mentalno zdravlje ljudi koji bi se na toj stazi našli.

Krenuli smo u istraživanje. Trebalo je istražiti koje biljne i životinjske vrste obitavaju u brežuljkastom kraju te koje od njih možemo pronaći ili vidjeti konkretno u šumi Dubrava. Od svih prikupljenih podataka trebalo je odabrati one koje ćemo uvrstiti na našu stazu. Ideja je bila da prolaznici saznaju nešto o vrstama koje tu mogu vidjeti , da se na neki način stope s prirodom, a za to smo im onda ponudili određeni zadatak. Npr. ako smo pisali o srni, zadatak je bio isto tako vezan uz neke informacije o srni. Primjer zadatka: Budi brz/a poput srne te trči označenom stazom u duljini od 100m najbrže što možeš. Prijatelj neka ti mjeri vrijeme štopericom, a potom zamijenite uloge.

Sve potrebne informacije i zadatke napisali smo na papire koje smo potom učvrstili na drvene stalke i rasporedili ih unutar šume. Na našoj sportsko-poučnoj stazi smo osmislili 8 takvih stajališta s 8 poučnih informacija i 8 različitih zadataka.

Nakon postavljanja cijele staze, naravno da smo prvi isprobali učinjeno i pritom smo se jako dobro zabavili, a najviše od svega nas veseli da će i drugi moći nešto naučiti i uz to se dobro razgibati zahvaljujući našem trudu i radu.“

Čestitamo našim četvrtašima te im želimo puno uspjeha u provedbi novih projekata!

 

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi