Događanja

Noć knjige u našoj školi

U petak 23. travnja na Svjetski dan knjige i autorskih prava diljem knjižnica i škola u Hrvatskoj provodili su se programi vezani uz Noć knjige 2021. Ove godine stavljen je poseban naglasak na  projekte vezane uz knjige budući da je 2021. u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja.

Godina 2021. je posebna i po tome što donosi nekoliko važnih obljetnica: 200. obljetnicu rođenja Dostojevskog, 140. obljetnicu smrti Dostojevskog i što je za nas Hrvate najvažnije 500. obljetnicu tiskanja 2. izdanja Marulićeve Judite koje se primjerak čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Upravo zbog toga Hrvatski je sabor jednoglasno 9. travnja donio Odluku o proglašenju 2021. godine “Godinom Marka Marulića”. Godina Marka Marulića obilježavat će se od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine.

Tema ovogodišnje Noći knjige bila je Ljekovita moć knjige. Svi smo pozvani da se upitamo:

Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva?

Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto?

Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek?

Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

U skladu s temom knjižničarka je za čitanje u višim razredima odabrala sljedećeg autora i knjigu: Jorge Bucay, Ispričat ću ti priču: priče koje su milijunima promijenile život.

Bucay je slavni argentinski terapeut i još slavniji pisac koji u ovoj knjizi nudi niz priča kojima možemo upoznati sami sebe i prevladati svoje predrasude. Knjiga pokazuje da je pripovijedanje najjači i najbolji lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i bez komunikacije nema ljudskoga društva.

Cijelo popodne u petak 23. travnja knjižničarka je obilazila više razrede čitajući nezaboravne priče i komentirajući ih s učenicima i učiteljicama hrvatskoga jezika: Anamarijom Grabušić, Koraljkom Parlaj i Danijelom Znika. Pročitane priče nisu učenike mogle ostaviti ravnodušnima, to su priče o kojima se mora razmisliti, ponekad im se može nasmijati, a uz neke bismo mogli i zaplakati.

Nadajmo se da je time za pojedine Noć knjige tek počela i da su se nastavili baviti knjigom dugo u noć.

                                                                                                           Danica Leštek

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi