Događanja

Čitateljski klub na engleskom jeziku

Hvalevrijedna suradnja

Naši se učenici samoinicijativno uključuju i u projekte drugih škola

Sedmaš Šimun Tomorad sudjeluje kao vanjski suradnik u projektu vezanom uz Čitateljski klub na engleskom jeziku u Osnovnoj školi Brestovec Orehovički. Riječ je o suradnji spomenutoga Kluba brestovečke škole s britanskim piscem Michaelom Rossom.  Voditeljica Kluba i mentorica na projektu, Martina Tomorad započela je ovu međunarodnu suradnju na daljinu u  siječnju 2020. Kako je književnik izvorni engleski govornik i ne zna hrvatski jezik, bila je to dobra prilika da se, u komunikaciji videopozivima, učenici aktivno služe engleskim jezikom.

Nakon prve suradnje u stvaranju slikovnice u kojoj su sudjelovali samo učenici iz Brestovca Orehovičkog, pisac je počeo pisati prvu knjigu za djecu u dobi od 10 do 15 godina. Ponudio je Klubu beta čitanje svoje knjige te se tada uključio i naš Šimun, učenik 7.b, svojim redovitim komentiranjem piščevih tekstova.

Svoje je čitalačke aktivnosti sam Šimun opisao ovako: Kada pisac napiše priču, pošalje ju članovima Čitateljskog kluba na engleskom jeziku, a njihov je zadatak pročitati priču i iznijeti svoja mišljenja, npr. što bi dodali, promijenili, što im se ne sviđa…

Suradnja je, prema voditeljičinim riječima, bila odlična, a knjiga jako dobro prodavana te je Šimun dobio ponudu i za nastavak. U nastavku je osmislio i nacrtao jednog od likova te se uz crtež nalazi i njegovo ime te ime naše škole.

Književnik ga je pohvalio te je, na temelju njegovih izvrsnih komentara i pitanja, čak odlučio i promijeniti početak 10. poglavlja 2. knjige.

Nazivi knjiga su The Moon and the Magic Box i A Box Full of Aliens. Književnik Michael Ross i voditeljica Kluba poklonili su OŠ Donja Stubica potpisane primjerke knjiga pa ih možete pronaći u našoj školskoj knjižnici.

Kako za knjigama postoji veliki interes i Ross dobiva mnogo upita o nastavku, ovih je dana krenuo s pisanjem 3. knjige u kojoj također sudjeluje i brestovečki Čitateljski klub na engleskom jeziku, a Šimun Tomorad je ponovno njihov vanjski suradnik i  beta čitač.

                                                           Vaša novinarka: Jurja Meglić, 7.b

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi