Događanja

Dan za tradiciju i kulturu

  1. dio

U 2.b razredu u petak 14. svibnja održan je zanimljivi nastavni dan.

U suradnji s profesoricom Gordanom Smokrović, koju inače djeca znaju samo kao njihovu učiteljicu Njemačkoga jezika, posvetili smo dan tradiciji našega zavičaja upoznavanjem gline kao materijala za rad te su se učenici i sami okušali  u radu s tim materijalom.

Svi smo bili oduševljeni kako je odjednom učiteljica Gordana, kao nekom čarolijom, postala učiteljica Likovne kulture. Uz svoje učenike i ja sam puno naučila od kolegice.

Projekt smo nazvali Dan za tradiciju i kulturu. Prvo smo se prisjetili jesu li i gdje vidjeli glinene posude. Nije trebalo dugo da se prisjete da ih imaju njihove bake, da ih se danas čuva kao obiteljska baština te da su ukras u klijetima.

Proširili smo svoj rječnik riječima poput: lončar, lončarstvo, glinište, glazura, lončarsko kolo, peć za keramiku…

Prvi je korak bio priprema radnoga mjesta, a najviše su ih veselile pregače koje su odjenuli te valjci koji ovaj put nisu služili za kolače.

Dodir s glinom je na početku bio oprezan, no kad su osjetili podatnost u oblikovanju materijala i spoznali da sve što se, možda, ručicama krivo napravi, može odmah popraviti s malo vode na prstićima, strah je nestao.

Započela je naša igra, stvaranje i otkrivanje….

Kako smo stvarali, možete pogledati u prilogu!

Što smo izradili neka bude malo iznenađenje jer su naši radovi u tijeku sušenja!

                                                                                                          S.Š.B.

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi