Događanja

Radionica: Stari grad Donja Stubica

Dana 14. svibnja 2021. godine bili smo na radionici – Stari grad Donja Stubica. Na radionicu je išla grupa Mladih povjesničara 6.b razreda s učiteljicom  povijesti Valentinom Krušelj. Radionicu je vodila arheologinja Ivana Škiljan. Radionica se trebala održati na samome Starom gradu, ali se zbog kišnoga vremena održala u Domu kulture.

Arheologinja Ivana Škiljan prvo je prezentirala o arheologiji, a kasnije i o samome Starom gradu te svemu što su pronašli na njemu. Objasnila je kako se treba kopati na arheološkim nalazištima i kako se dalje postupa sa stvarima koje se pronađu. Arheologinja nam je pokazala replike sunčevoga sata te objasnila kako se on koristio.

U sklopu radionice arheologinja Ivana Škiljan nam je priredila komadiće keramike u pijesku koje smo morali pronaći s arheološkim alatom. Kada smo našli sve dijelove, trebali smo ih složiti i zalijepiti. Kroz tu zabavnu aktivnost arheologinja nam je htjela pokazati kako oni postupaju sa stvarima koje pronađu na arheološkim nalazištima te koliko se vremena treba odvojiti za spajanje, lijepljenje te nadograđivanje predmeta kako bi se oni mogli izložiti u muzeju. Kiara Hren je odradila intervju s arheologinjom, a pitanja su bila o povijesti Staroga grada.

 Iako je bilo kišno vrijeme, svi smo se lijepo zabavili te se radujemo sljedećem posjetu. Nadamo se da će za sljedeći susret vrijeme biti sunčano te ćemo moći ići do samoga Starog grada.

                                                                                    Tea Bivol i Petra Štefek, 6.b

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi