Događanja

Detektivi Tiko i Piko u Stubici:

završetak projekta Naša mala knjižnica u 2.b razredu

U četvrtak 10. lipnja u zelenoj učionici iza škole održala se mala proslava završnice projekta za poticanje čitanja koji je školska knjižničarka organizirala u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika.

Evo popisa knjiga koje je knjižničarka naglas čitala u nastavcima tijekom drugoga polugodišta ove školske godine:

  • Kestutis Kasparavičius: Drhturavi vitez
  • Susanna Mattiangeli: Tko je Antonio?
  • Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tiko i Piko
  • Ida Mlakar Črnič: U blizini živi djevojčica
  • Tamara Bakran: Rosica i fazan
  • Nada Horvat: Slučajevi Detektiva Macana

Po završetku čitanja učenici su glasali o knjizi koja im se najviše dopala.

Učenici drugog b razreda odlučili su se za slikovnicu Tiko i Piko.

Radi se o dva detektiva koji otkrivaju čudnovate slučajeve nestanka za koje je odgovoran lik po imenu Prepolovitelj.

Učiteljica 2.b razreda Snježana Štefek Borovčak je za završnicu smislila originalan zadatak. Kako su iz Prirode i društva upravo završavali nastavne sadržaje o našem gradu, učenici su u nekoliko rečenica trebali ispričati kako detektivi Tiko i Piko rješavaju neki detektivski zadatak vezan uz bilo koju lokaciju, ustanovu ili naselje u Stubici.

Na samoj završnici svaki je učenik uz pomoć lutki koje su predstavljale Tika i Pika odigrao pravu mini lutkarsku predstavu.

Nije bilo lako istovremeno čitati ili govoriti tekst i pomicati lutku na štapu, ali učenici su bili uspješni, neki čak vrlo uspješni.

Čuli smo kako u Stubici nestaje novac iz banke, nestaje vlak, mačići, kolači, odjeća iz dućana, žice na gitari… Sve zamršene slučajeve Tiko i Piko su uspješno riješili.  

Na završnici projekta su učenici i učiteljica dobili zahvalnice.

Organizirali smo glasanje za najbolje izvedenu predstavu i dvije najuspješnije učenice dobile su nagradu:  knjige koje je osigurala naša školska knjižnica.

Na kraju smo se dogovorili da ćemo i iduće školske godine provesti neki projekt za poticanje čitanja. O čemu se radi, znaju Tiko i Piko.

I dok smo se mi tako zabavljali, zamislite ovaj bezobrazluk: pojavio se Prepolovitelj i ukrao Tikov šešir. Tiko je bio obezglavljen bez šešira. Cijeli je razred uz pomoć učiteljice morao riješiti tajnu nestanka šešira. Uspostavilo se da je Prepolovitelj bio skriven u liku knjižničarke koja je kriomice šešir odnijela u knjižnicu dok su učenici bili zabavljeni predstavom. Tako je cijeli projekt počeo i završio u knjižnici.

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi