Događanja

Radionica Mladih povjesničara – 2. dio

Nakon što smo zbog kiše morali odgoditi drugi dio radionice „Arheologije zajednice – stari grad Donja Stubica“, u petak 12. lipnja konačno smo uspjeli posjetiti naš stari grad. Premda smo zbog pljuska morali skratiti vrijeme istraživanja, uspjeli smo mnogo toga naučiti.

Arheologinja Ivana Škiljan pokazala nam je kako se pristupa istraživanju arheološkog lokaliteta, kako se na pravilan način traže nalazi, ali i kako se oni moraju označiti i zabilježiti. Za svaki fragment mora se znati točno mjesto gdje je on pronađen. Također, kopati treba vrlo oprezno kako se nalazi ne bi uništili, ali i kako bismo bili sigurni da smo pronašli sve što se na tome mjestu nalazi.

Tako smo se i mi okušali u ulozi mladih arheologa, a „ulov“ nam je bio poprilično uspješan. Arheologinja nam je objasnila da ćemo kopati na mjestu gdje je u nekom trenutku došlo do požara te smo uz dijelove ugljena pronašli i komade keramike, pečnjaka, opeke, kosti, dio stakla i jedan poseban nalaz iz neolitika zbog kojeg smo naučili i da je neki oblik života na ovome području postojao još u prapovijesti!

Mladi povjesničari

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi