Događanja

Sjećanje na Školu stvaralaštva „Novigradsko proljeće“

Keramičarska radionica

U nedjelju 11. travnja 2021. upoznali smo se sa Školom stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Prvi je radni dan bio u ponedjeljak 12. travnja.

Ulaskom preko poveznice za Zoom u 9.00 sati započelo je naše druženje i upoznavanje s ostalim sudionicima u radionicama.

Moj mentor Boris Roce upoznao nas je s načinom rada u keramičarskoj radionici i poslao nam raspored koji je bio predviđen za našu radionicu toga tjedna.

Tema ovogodišnjega Novigradskog proljeća bila je voda, pa nam je prvi zadatak bio navesti što više asocijacija vezanih uz vodu i sve što vodi pripada.

Nakon toga trebali smo na papir skicirati i vizualizirati naše ideje koje smo naveli kao asocijaciju.

Malu pauzu za doručak imali smo u 10:30 do 11:00 te smo nastavili s programom.

Povratkom u radionice započeli smo s radom i modeliranjem gline. Završetak prvog dijela radionice bio je u 12:00.

Povratak u radionice bio je u 16:00 pa sve do 18:00.

Također, mogli smo prisustvovati večernjem programu koji je trajao od 20:00 do 21:00.

Tim tempom radionice su funkcionirale svaki dan.

Svoje smo uratke mentoru slali preko aplikacije Seesaw Class.

U petak 16. travnja pozdravili smo se na zadnjoj zajedničkoj radionici.

U subotu u 10.00 sati bila je završna prezentacija i zatvaranje Škole.

                                                                                              Magdalena Pišković, 8.b

Filmska radionica

„Novigradsko proljeće“ ove se godine održavalo online. Trajalo je u razdoblju od 12. do 16. travnja. Imali smo mnogo ponuđenih radionica: literarna, scenska, filmska, radijska, televizijska, skladateljska, plesna, keramičarska, lutkarska radionica, radionica digitalne ilustracije, fotoradionica, slikarsko-scenska radionica, radionica slikarstva, radionica cirkuskih vještina, radionica pjevanja, aranžiranja i glazbene produkcije, radionica scenske glazbe, radionica novina na internetu te izrada slikovnice.

Ja sam se prijavila i bila odabrana za filmsku radionicu. Svaka radionica se održavala preko aplikacije Zoom od 9.00 do 12.00 sati, nakon toga slijedila je pauza te smo nastavljali od 16.00 do 18.00. Nakon toga, održavao se večernji program od 20.00 do 21.00.

Prvi dan od 9.00 do 12.00 h smo se predstavljali jedni drugima te upoznali našu mentoricu Sandru Bastašić. Nakon upoznavanja, mentorica nam je objasnila kako i što ćemo raditi. Tema ove godine je bila voda. Naš je zadatak bio odabrati pjesmu, snimiti puno kratkih video uradaka iz naše okoline i vode u raznim oblicima te ih probati montirati.  Nakon upoznavanja i objašnjavanja teme i načina rada, odabrali smo pjesmu i gledali razne primjere montaže.

Drugi smo se dan još bavili primjerima video uradaka za montažu koje smo sami pronalazili, a nakon toga nas je mentorica podijelila u dvije grupe. U svakoj su bila tri učenika i jedna hospitantica. Nakon toga smo se međusobno u grupama dogovarali što ćemo i kako ćemo sve napraviti.

Treći dan nam je mentorica pokazala besplatnu aplikaciju za montažu i kako se njome koristi. Nakon toga je svaka grupa nasamo imala Zoom sastanak s mentoricom kako bi pokazali što su napravili, a mentorica nam je davala upute treba li što popraviti.

Četvrti i pet dan smo završavali sa snimanjem kratkih video uradaka i montažom. Završnom montažom se na kraju bavilo samo troje polaznika iz cijele radionice.

Šestoga dana u 10.00 h imali smo završnu prezentaciju na kojoj smo mogli vidjeti sve uratke svih radionica (uključujući i našu).

Svake večeri, od 13. do 16. travnja, imali smo večernji program u kojemu su se održavali razni kvizovi, natjecateljske igre, pokazivale se prezentacije te, oni koji su htjeli, mogli su pokazivati svoje talente.

Novigradsko proljeće za mene je bilo vrlo interesantno, zabavno, poučno, kreativno i inovativno iskustvo. Mislim da bi bilo još i bolje da smo zaista mogli biti u Novigradu i sve to doživjeti uživo, smatram da bismo tako i sklopili više novih prijateljstava, ali ne žalim se jer je i ovo bilo jedno posebno iskustvo.

Preporučila bih svima da se prijave i sudjeluju, da se okušaju u nekoj od navedenih radionica jer se kroz rad i zabavu zaista mogu naučiti lijepe i nove stvari te doživjeti jedno prekrasno iskustvo za pamćenje.

                                                                                                Ema Fišter, 8.b

Scenska radionica

Ove se godine Novigradsko proljeće odvijalo online zbog svima nam poznate pandemije. Sudjelovala sam u skupini Scenska 1 i moj mentor bio je Mario Kovač.

Novigradsko proljeće trajalo je od 11.4 do 16.4. ove godine.

U nedjelju  navečer u 19.00 h održalo se svečano otvorenje Škole stvaralaštva i jako mi se svidjelo.

Od ponedjeljka do petka imali smo svaki dan radionice. Jutarnje radionice bile su od 9.00 do 12.00 sati, a popodnevne su bile od 16.00 do 18.00 sati.

U ponedjeljak ujutro imali smo upoznavanje i napravili smo nekoliko zanimljivih dramskih igara. Prva tri dana bismo nakon odrađene radionice dobili neku malenu zadaću. Mislim kako sad svima zvuči pomalo čudno da imamo neku zadaću na radionicama, ali svaka zadaća, koju smo dobili, bila je jako zanimljiva i bilo mi je zabavno odrađivati ih. Bilo mi je zanimljivo raditi zadaće, zato što nisu bile kao obične školske zadaće.

Sjećam se jedne jako zanimljive i pomalo smiješne zadaće. Jedan dan u pauzi, koju smo imale, morale smo osmisliti kratak monolog, a tema monologa nam je bila prekid s dečkom!

Svaku večer bismo nakon radionica imali večernji program.

Jednu večer imali smo talent show. Bilo je vrlo zanimljivo gledati talente koje su učenici predstavljali. 

Dva dana prije završetka Novigradskog proljeća na radionicama smo uvježbavale recitiranje pjesama, zato što smo snimale video za zatvaranje Škole stvaralaštva.

Tema cijelog projekta je bila voda pa su i pjesme koje smo recitirale bile na temu vode. Iako se sve to odvijalo online, ja sam se odlično zabavila, upoznala sam nove ljude, djevojke s kojima sam bila u radionici bile su izvrsne, mentor je bio simpatičan i pristupačan, sve u svemu bilo je odlično i vrlo rado bih sve opet ponovila!

                                                                                Lorena Moštak, 8.b

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi