Događanja

Šest autora pronašlo pet čitatelja

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od 1998. godine organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice.

Naša je škola aktivna sudionica u ovom kvizu od samoga početka. Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se u okviru Godine čitanja koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

U fokusu ovogodišnje manifestacije bili su hrvatski autori, odnosno hrvatska knjiga, pa je tema glasila Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto je bio Ajmo hrvati se s knjigom!

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. kao jedan od središnjih programa manifestacije nosio je naziv Šest autora traži čitatelja. Kviz je predstavio tri knjige različitih žanrova koje su obogatile dječje znanje, predstavile tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora, a djeca su uz online izvore informacija mogla puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima, temama, likovima…

U našoj se školi u kviz aktivno uključilo pet učenika šestih razreda: Dora Pikec i Eva Veverec iz 6.b, Iris Lešković i Sara Krapec iz 6.d i Luka Ljubić iz 6.c razreda.

Svatko je od njih pročitao 3 knjige koje su predložene u ovogodišnjem kvizu:

  • Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek)
  • Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić)
  • Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara).

U petak 26. studenoga 2021. u knjižnici smo napravili malu svečanost na kojoj smo gledali snimku završne svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja i javno izvlačenje glavne i utješnih nagrada, uz prigodan kulturni program. Sudionici kviza mogli su vidjeti i čuti pisce knjiga koje su čitali te vidjeti odijela za čitanje koja su kreirali učenici Škole za modu i dizajn iz Zagreba.

Knjižničarka je sudionike kviza naše škole nagradila prigodnim nagradama i priznanjima.

                                                                                                                Danica Leštek

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi