Događanja

Jednodnevni izlet učenika petih razreda

Sisak – Lonjsko polje

U petak 3. lipnja učenici petih razreda išli su na jednodnevni izlet u Sisak i Lonjsko polje.

Polazak je bio u 7.00 sati. Atmosfera vesela i puna uzbuđenja zbog dugo očekivanog izleta!

Sisak je grad na utocima Odre u Kupu i Savu.

U znak sjećanja i zahvalnosti jednom od vodećih hrvatskih akvarelista i animalista, Grad Sisak postavio je spomenik na šetnici koja nosi njegovo ime SLAVO STRIEGL i kojom je on svakodnevno za života prolazio i koja još uvijek pamti njegove korake.

Slavo Striegl bio je jedan od najpoznatijih sisačkih umjetnika koji je cijeli život ostao vjeran svom gradu u kojem je nalazio trajnu umjetničku inspiraciju.

Arheološki Park Siscia ”In Situ” prikazuje ostatke rimske arhitekture: jugozapadni bedem s kulom s kraja 2. – početka 3. st., unutar bedema ostaci horreuma – žitnice, sagrađene početkom 4. st.

Mali Kaptol je jedna od najstarijih zidanih kuća sagrađena krajem 18. stoljeća; Danas je sjedište Turističke zajednice Sisak. Mali Kaptol udaljen je od Starog mosta cca 500 metara.

Veliki Kaptol  je jedan od najvrjednijih primjeraka arhitekture klasicizma u Sisku; građen 1830.g.; u zgradi je 1839.g. izvedena prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku, a na štokavskom narječju, “Juran i Sofija ili Turci pod Siskom“ I. K. Sakcinskog. Veliki Kaptol nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića u samoj blizini Starog mosta. Od 2009. godine sjedište je biskupije u Sisku. Zaštitnik grada Siska je sisački biskup i mučenik sveti Kvirin.

Stari Grad Siscia je tvrđava iz 16. st. pod kojom se odigrala Bitka kod Siska 22. lipnja 1593. Tvrđava je spomenik nulte kategorije. Od Starog grada do centra Siska ima cca dva kilometra cestom ili kilometar i pol šetnicom.

Park prirode Lonjsko polje

Priča o parku Lonjsko polje: jedno od najvećih i najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi. Nizinske poplavne šume hrasta lužnjaka i poljskog jasena predstavljaju najreprezentativnije komplekse šuma listača, ne samo u Europi, već u cijelom zapadnom palearktiku.

Na europskoj karti „prirodnih posebnosti“, Lonjsko polje zauzima prva mjesta: jedno od posljednjih područja u Europi gdje je tradicijsko pašarenje očuvano, a stoka slobodno pase na velikim zajedničkim pašnjacima; prvo proglašeno selo roda u Europi. 

Krapje – selo graditeljske baštine

U Krapju je kao rijetko gdje očuvana tradicijska arhitektura, osobita za srednju Posavinu, s drvenim kućama starim više od stotinu godina. Prepoznatljivu sliku naselja čine potezi drvenih kuća, najčešće okrenutih užim pročeljima prema cesti, s čije se bočne strane ulazi u dvorišta. Uz njih su različite gospodarske zgrade, a svaka ima posebnu namjenu. To su staje, sjenici, suše, spremišta, svinjci, koševi za spremanje kukuruza, kokošinjci itd. Građene su od vodoravno slaganih hrastovih platica, tzv. planjki, koje su međusobno povezane drvenim klinovima. Slikovitost kuća ističu natkrivena vanjska stubišta, trijemovi, zaštitni krovići i bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.

Graditeljska baština i stambene građevine odraz su nedjeljivosti i suživota ljudi i prirode, što se vidi u tradicionalnoj gradnji koja je od prirodnog materijala (hrastovina) izvedena kao odraz umijeća lokalnih graditelja i uvijek uklopljena u prirodni okoliš na najbolji mogući način. U sačuvanim starijim kućama drvena je građa kalana ili tesana dok je u novijoj gradnji uobičajena piljena.

Čigoč, prvo europsko selo roda – neizostavno je mjesto svih koji dođu u Lonjsko polje. Ovo je selo ulaz u Park prirode sa sisačke strane i ponosno nosi naziv europskog sela roda. I to s razlogom jer je tu više roda nego stanovnika. U 40-ak aktivnih gnijezda zna nekad biti i do 200 ovih ptica, dok je stanovnika dvostruko manje. U širem području Parka prirode gnijezdi se u najboljim godinama čak 400-tinjak parova roda. Dan sela roda Čigoč obilježava se u lipnju.


Osim po bijelim rodama Čigoč je prepoznatljiv i po iznimno očuvanoj tradicijskoj arhitekturi. Posavske kuće gradile su se od drveta iz neposredne okolice – hrasta lužnjaka, a vrhunsko umijeće gradnje prenosilo se s koljena na koljeno te su kuće građene bez ijednog dijela metala za spajanje.

Dan je bio vruć, ali ohladili su nas sladoledi, odlazak u suvenirnice i vožnje čamcem! U Donju Stubicu vratili smo se u večernjim satima, umorni, ali zadovoljni i puni dojmova!

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi