Događanja

Centar za posjetitelje Poklon Parka prirode Učkaterenska nastava učenika šestog razreda

U petak 7. listopada učenici 6.a,b i c razreda bili su na terenskoj nastavi u Centru za posjetitelje Poklon.

Centar za posjetitelje Poklon novo je glavno odredište svih budućih posjetitelja Parka prirode Učka. Glavna uloga Centra je, kroz edukaciju i multimedijalno iskustvo, podići svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite.
Na oko 1.200 m² svoje mjesto pronašli su interpretacijski, edukacijski, turistički, konferencijski i uredski sadržaji. Centar je izgrađen rekonstrukcijom i sanacijom starog, devastiranog i napuštenog gospodarskog objekta u samom centru Parka, a nalazi se na 930 metara nadmorske visine, što ga čini uistinu jedinstvenim u lokalnim, ali i svjetskim razmjerima.

Središnje mjesto Centra je multimedijalni interpretacijski postav, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učka i okolnog područja, uz naglasak na potrebe njegove zaštite i očuvanja. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline: U planini, Dom, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Cjeline na zabavan i edukativan način prikazuju prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo Učke i Ćićarije, što ih čini zanimljivim svim generacijama.

Boravak u muzeju nas je oduševio. Naučili smo kako je nastala Učka, upoznali najviše vrhove Učke i Ćićarije, mirisali ljekovito bilje, zamišljali, ali i probali živjeti poput šišmiša, upoznali leptire koji obitavaju na obroncima Učke, saznali o piscima, istraživačima, ljudima koji Učku zovu svojim domom i njihovim načinom života… Najnovija tehnologija pokazala nam je Učku obavijenu maglom, vedru i zelenu Učku ljeti, Učku u zagrljaju oluje…

Nakon kišnoga tjedna dan je bio obasjan suncem i stvoren za boravak u prirodi.

Park prirode Učka nudi sljedeće trekking ture obilaska parka:

  • POKLON – VOJAK – POUČNA STAZA “PLAS” – POKLON
  • BRGUDAC – KORITA
  • LAND-ART STAZA “STRAŽICA-SAPAĆICA”
  • GEOLOŠKA POUČNA STAZA “VELA DRAGA”

Land-art staza „Stražica – Sapaćica“, koju smo i mi upoznali, puna je zanimljivih pojedinosti, skrivenih priča, tajnovitih bića i mitskih legendi. Posjetili smo Vilinsko sijelo i izradili kamenu vilu, zagrlili drvo i osjetili snagu prirode, pronašli slomljeno kameno srce, učili glagoljska slova na kamenu… Potajno smo priželjkivali susret s vilama u srcu Učke, ali nam se vile nisu pokazale!

Posjetili smo i Lovran te proveli vesele trenutke uz more igrajući sportske igre i družeći se sa svojim prijateljima.

Dan je, uistinu, bio nezaboravan!

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi