Događanja

Terenska nastava Krasno – Smiljan

U petak 7. listopada 2022. godine učenici sedmoga razreda posjetili su Kuću Velebita u Krasnom i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

Memorijalni centar Nikola Tesla

Spomenik Memorijalni centar Nikola Tesla se sastoji od prije postojećih i novo sagrađenih objekata. Prije postojeći objekti su: Rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, gospodarski objekt,  kameni spomenici i sl. Novo sagrađeni objekti su: trijem, ispitna stanica, multimedija centar s pripadajućim igralištem za djecu, spomenik Nikoli Tesli autora Mile Blaževića, vanjski auditorij te Teslina turbina.

Prizemlje je posvećeno povijesnom pregledu Teslina života, gdje je na kronološki način posjetiteljima dana lenta njegova života u odnosu na istovremene svjetske događaje, fotografijama, pisanim dokumentima te citatima iz Tesline autobiografije, a sve je popraćeno zvučnom kulisom i video projekcijom koja nas vraća u Teslino djetinjstvo.

U prvoj prostoriji Tesline kuće učenici su vidjeli najstarije fotografije kuće i okućnice iz 1904. godine. U drugoj prostoriji nalaze se „ladice“ koje opisuje Nikolu kao osobu. Ladice govore o Nikoli kao osobi, od čudaka do genijalca. Tesla se nije volio rukovati s ljudima, bojao se zaraze, kosu drugih ljudi bi dirao samo pod prijetnjom revolvera, savršeno je govorio osam stranih jezika, predvidio internet prije 100 godina, prijateljstva s brojnim znanstvenicima Albertom Einsteinom, Markom Twainom, Ivanom Meštrovićem i slično.

U trećoj prostoriji lenta se nastavlja sve do smrti Nikole Tesle. Učenici su vidjeli računala koja omogućuju besplatan pristup internetu posjetiteljima i biblioteku s knjigama o Tesli.

Na tavanu se nalaze funkcionalni Teslini izumi kao što su elektromotor, okretno magnetsko polje, Teslin transformator, Teslina turbina te je vidljiv zoran prikaz razlike Edisonove istosmjerne i Tesline izmjenične struje u prenošenju na udaljenosti.

Kuća Velebita

Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost s kojom su se učenici susreli. Izložene su razne ptice i kukci, zvijeri, endemične biljne vrste prilagođene ekstremnim životnim uvjetima. Glavna atrakcija Kuće Velebita učenicima je bio lift kojim su se spuštali u Lukinu jamu ( najdublju jama u Hrvatskoj). U 34 sekunde doživjeli su Velebit iz kuta speleologa.

Ovom terenskom nastavom učenici su puno toga naučili. Sadržaj im je bio vrlo zanimljiv i poučan.

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi