Događanja

Ogulin – grad bajki

   U četvrtak 27. 10. 2022. učenici četvrtih razreda matične i područnih škola u pratnji  svojih učiteljica krenuli su na izvanučioničku nastavu u Ogulin. Veselo i uzbuđeno očekivali su polazak. Ispred škole ispratila ih je magla, a Ogulin ih je dočekao okupan suncem, baš kao u bajci. Tijekom puta uočavali su obilježja reljefa gorskog kraja, djelatnost ljudi, poljoprivredne proizvode te izgled kuća.

   Prije odlaska u Ogulin pročitali su Regoča i Šumu Striborovu, poznate bajke Ivane Brlić-Mažuranić. Tijekom putovanja učiteljice su im ispričale legende o divu Kleku, izvoru vode Cesarovac i najpoznatiju legendu, legendu o Đulinom ponoru.

   Prije ulaska u Ivaninu kuću bajki obišli su centar grada koji ih je oduševio te su napunili bočice vilinskom vodom s vrela Cesarovac, a koja kaže da će sve djevojke koje se napiju vilinske vode ostati zauvijek  mlade, a mladići će naći djevojku iz ogulinskog kraja.

    Ivanina kuća bajki dočekala ih je kako i priliči – domaćica Ivana Brlić-Mažuranić osobno ih je pozdravila na vratima svoje kuće te provela kroz svijet bajki, kako svojih, tako i njima već poznatih Grimmovih i Andersenovih bajki. Oduševio ih je Bjesomar koji im je zadao tajne zadatke pa su ih morali izvršavati!

   Drugi dio posjeta proveli su u radionici sa zadatkom da samo pokretom prikažu likove, mjesto, vrijeme i tijek radnje u bajci. Dio vremena imali su za pripremu, a ostatak za prikaz. Svi su oduševili svojom maštovitošću i kreativnošću!

    Zahvalili smo domaćici te krenuli prema jezeru Sabljaci koje vodom puni rijeka Zagorska Mrežnica. Jezero je poput mora. Mirno, veliko i plavo. Izmjenjivale su se igre i odmori! Kad je Sunce lagano krenulo prema zapadu, tada su i učenici krenuli prema svom gradu, imajući pri tome na umu riječi Ivane Brlić-Mažuranić:

Svatko se u svoj grad vrati, makar u mislima!“

                                                                                                                  Vaši četvrtaši

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi