Događanja

Filmske radionice u sklopu projekta SNIMKAJ – svaku novost istražiti moraš s Kajkavianom

Učenici koji polaze izvannastavnu aktivnost Filmski jezik, koju vodi učiteljica Danijela Znika, bili su sudionici u filmsko-izvođačkim radionicama ovoga projekta u sklopu kojega su osmislili i snimili vlastiti film.

Udruga Kajkaviana, u partnerstvu s udrugama Kućni kolektiv iz Klanjca i Društvo za komunikacijsku medijsku kulturu iz Zagreba, osmislila je projekt SNIMKAJ – SVAKU NOVOST ISTRAŽITI MORAŠ S KAJKAVIANOM.

„Program filmsko-izvođačkih radionica za djecu i mlade nudi oblik edukacije o jednom suvremenom i mladima privlačnom mediju kroz teorijski i praktični rad te razgovore s mentorima, stručnjacima u području filmskog i izvedbenog stvaralaštva.

Program uključuje radionice glume i izvedbenog pokreta, radionice osnova filmske režije te radionice kamere, snimanja i osnove montaže. Osnove snimateljske tehnike, praktičan rad s kamerom te kreativni oblici vizualnog izražavanja usmjereni su izradi završnog zadatka – igranog filma s edukativnim karakterom. Sadržaj filma konstruirat će se iz vrijednih resursa koje posjeduje udruga Kajkaviana u svojoj zbirci stare i rijetke knjižne građe pisane kajkavskim jezikom, a koji su djeci i mladima s područja Krapinsko-zagorske županije nedovoljno poznati ili sasvim nepoznati. Na taj način polaznici upoznaju procese prijenosa sadržaja iz jednog medija u drugi, aspekte adaptacije postojećih sadržaja u drugi (filmski) medij, ali i osvještavaju problematiku autorskopravnih pitanja kod takvog pristupa.“ (Ines Krušelj-Vidas)

Radionice su se održavale subotama tijekom listopada i studenoga u prostorima društvenog centra udruge Kajkaviana u Donjoj Stubici.

Nakon što su svladali teoriju, ali i imali vježbe, počeli su izrađivati vlastiti film. Nakon montaže, učenici su ga gledali na malom „online“ festivalu gdje su zajedno sa svojim mentorima imali kratku analizu filma, ali i uspješnosti radionica.

Učenici su s veseljem i uzbuđenjem sudjelovali na radionicama. Od profesionalaca su učili o pisanju scenarija, imali vježbe glume, upoznali filmsku kameru, a najbolji im je dio bio, svi su se složili, stvaranje vlastitoga kratkog filma. Na kraju su izrazili želju za sličnim projektom u budućnosti, možda nekim u kojem bi mogli stvoriti nastavak svog filma.

Njihov filmski ostvaraj možete pogledati na sljedećoj poveznici:

Donja Stubica – duh Eugena Viktora Fellera u akciji – YouTube

ili:

(U izradi filma sudjelovali su učenici 5. c: Alegra Hižak, Iva Horvatek, Paula Horvat, Julija Smrček, Viktor Zebec; učenice 6. a: Vanja Krstić i Matea Fišter; učenice 8. b: Petra Štefek i Ana Peštaj Trajkov.)

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi