Događanja

Torbu zemi, vanjkušek pod glavu deni:

novi projekt Male Kajkaviane

Područjem njegovanja jezične kulturne baštine bavi se grupa izvannastavnih aktivnosti Mala Kajkaviana. Skupina djeluje u OŠ Donja Stubica više od dvadeset godina, kroz nju su prošle generacije učenika. Od samoga početka bavili smo se brigom o jezičnoj tradiciji te njegovanjem i poticanjem dječjeg kreativnog stvaralaštva na kajkavskom izričaju stubičkoga kraja.

U tom radu bilo je prilično uspjeha, puno nagrada na natječajima za dječje literarno stvaralaštvo na županijskoj i državnoj razini pa čak i na Trienalima zagorskoga suvenira.

Smisao cjelokupnog rada oduvijek je bio podizanje svijesti o važnosti očuvanja zavičajnoga govora i kulture te o ljepoti jezika koji smo naučili od naših djedova i baka. Zato smo i mi u Maloj Kajkaviani odlučili proizvesti neke predmete koji nose kajkavske natpise!

Odabrali smo majice i torbe, a za upotrebu u školi kreirali smo i vanjkušeke s kajkavskim izrekama. Prikupljali smo poslovice i izreke, a onda birali koje ćemo predložiti za tisak.

Djeca su odabrala šest kajkavskih izreka, koje su grafički i likovno obradili prošlogodišnji učenici osmih razreda, pod stručnim vodstvom učitelja Likovne kulture Ivana Tuđe.

Evo izreka koje su učenici grafički oblikovali: V cvietu mladosti (Patricia Jozić); Saki bedak ima svoje veselje (Bruna Gučin); Fale su mi puni žepi (Paola Novak); Najte koj zameriti (Marija Kosović); Sake zlo za jene dobre (Magdalena Pišković) i Žejen kak graba (Mateja Pavlić).

Naše proizvode promovirali smo 17. prosinca 2022. na priredbi Božićna bajka u Gupčevom kraju u organizaciji Turističke zajednice Donja Stubica. Priredili smo malu modnu reviju, članovi i članice Male Kajkaviane prošetali su pozornicom u majicama s kajkavskim izrekama, noseći na ramenu torbu s kajkavskim natpisom. Najmlađa članica je skoro zaspala na vanjkušeku s natpisom Saki bedak ima svoje veselje.

Planiramo izradu još nekih predmeta s kajkavskim natpisima i tako promovirati naš KAJ!

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi