Događanja

Eko-fotka 2021.

Naši učenici Multimedijske skupine i ove su godine sudjelovali na natječaju Eko-fotka za najbolju učeničku ekološku fotografiju.

Na natječaj se odazvalo 58 škola poslavši  sveukupno 1119 fotografija.
Učenici su se fotografijama mogli prijaviti na dvije ponuđene teme: A) Zeleni se, zeleni…; B) Ovo nanosi bol našoj majci Prirodi (svi čovjekovi postupci koji nisu u skladu s održivim razvojem i prirodnom ravnotežom). Svrha natječaja bila je poticanje i razvijanje ljubavi za prirodne ljepote zavičaja, razvijanje kritičkog mišljenja prema tendencijama koje narušavaju prirodnu ravnotežu te osvješćivanje potrebe da je svaki pojedinac dužan živjeti i djelovati u suglasju s prirodom.

Fotografije naših učenika: Eve Sinković (7. c) (tema A) i Petra Žukine (7. c) (tema B) odabrane su za izložbu, a Eva Sinković je za svoju fotografiju dobila i pohvalu.

Čestitamo učenicima na uspjehu!

Na sljedećim poveznicama možete pogledati sve fotografije koje su odabrane za izložbu:

Odabrane fotografije Teme A možete pogledati na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNNrTJcElz58c_CkRiQX8IvRseky-qgmefPdaTnCx1O2TJ-i_jMFyqUiWld_oz9jQ?key=SWFsX3FQbDRxQWw3OU9hRGRBT250M3p1ZWNIVGJR

Odabrane fotografije Teme B možete pogledati na:

https://photos.google.com/share/AF1QipOzFUbpbVprDFznlkIdkNEA29ZnP_TGno8nPrwmg1mF3Yc36PsSFyy9rrGgjhkdXA?key=VjRRbDVKRS12R1VZZ2dHTzdiVUw5Q2ZiYUZWWWln

„Zeleni se, zeleni… najšira je moguća tema natječaja za ekološku fotografiju jer zelena je boja prirode, ona je sinonim za prirodu i prirodno i daje najveći mogući izbor motiva. Zeleno simbolizira prirodno, ekološko, čisto i očuvano u djevičanskom obliku. Prema psihologiji boja simbolizira rast, harmoniju, ravnotežu, mir, svježinu, obnovu, nadu i plodnost, sve proizašlo iz bujnosti zelenila.

Zelena djeluje smirujuće na ljude. Ona ima ljekovitu moć. Poznata je kao najmirnija boja ljudskom oku i čak može poboljšati vid. Naš poznati skladatelj Alfi Kabiljo, majstor nota i tonova, velik glazbeni umjetnik, koji po vokaciji stvarajući glazbu usrećuje ljude, sam sreću pronalazi u zelenama. Izjavio je da putem na posao prolazi kroz park i tamo vidi tisuće nijansi zelene koje na njega imaju snažan blagotvorni učinak. Isto možemo reći i za bogatstvo fotografija pristiglih na natječaj.

Sudionici su se mogli poigrati bogatstvom nijansi zelene. (…) Učenici su izašli van, promatrali prirodu i bilježili zanimljive prizore koji gledatelju pružaju smiraj i opuštanje. Širina teme donijela je brojnost, raznolikost i kreativnost fotografija pristiglih na natječaj. (…)

Promatrajući fotografije pristigle na temu B rastužuje činjenica da u prirodi, šumi, jarku, još uvijek, i nakon više desetljeća ekološkog djelovanja i osvješćivanja nailazimo na odbačene gomile smeća. Pod djelovanjem podrazumijevam napore i novčana ulaganja lokalnih zajednica u zbrinjavanje otpada. Mnoga su divlja odlagališta zbrinuta, postavljeni su zeleni otoci i uređena odlagališta. Unatoč tome ljudi i dalje svoj ne-red bezobzirno istrpavaju bilo gdje. Vrijedni su fotografi to zabilježili. Premda bismo već svi od djece do odraslih trebali biti educirani kamo se odlažu pojedine vrste otpada i ta su mjesta svima dostupna, još uvijek ono što se može reciklirati, poput plastike i metala, završava nonšalantno odbačeno u netaknut krajolik koji bi inače svakom bio ugodan i privlačan za boravak. Tako su naši učenici nerijetko u potrazi za savršenim kadrovima zelenila, nabasali na nemile prizore plastike i glomaznog otpada. Misli globalno, djeluj lokalno!“  (Lidija Levačić Mesarov, prof., članica Prosudbenog povjerenstva za natječaj Eko-fotka)

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi