Izvanučionička nastava

Upoznajemo pravila prometa, prometna sredstva i nova zanimanja

cymera_20161030_065128

enici drugoga razreda naše škole u četvrtak 27. listopada imali su zanimljiv nastavni dan. Kako najbolje upoznati nova zanimanja, ako ne mogu upoznati one koji se tim poslovima svakodnevno bave: strojovođe, blagajnici, pekari, urari, postolari…

Nakon lošega vremena i odgode prvoga termina dočekali smo povoljno vrijeme i krenuli na nastavu, onakvu kakvu mi najviše volimo – izvanučioničku. S velikim uzbuđenjem na željezničkoj postaji u Donjoj Stubici čekali smo vlak jer za mnoge od nas to je bila prva vožnja vlakom.

Vožnja do Zaboka kratko traje, ali dovoljno da bismo upoznali strojovođu i vidjeli kako se upravlja vlakom. Na željezničkom kolodvoru u Zaboku saznali smo što tko radi: prometnik, šef željezničke postaje i blagajnica. Shvatili smo razliku između željezničke postaje i kolodvora kad smo vidjeli koliko i kakvi sve vlakovi prolaze kroz Zabok.

U Auto-školi Best održano nam je predavanje Djeca u prometu. Utvrdili smo kako se krećemo u prometu kao pješaci, naučili da moramo obavezno nositi kacigu kada se vozimo biciklom te se vezati sigurnosnim pojasom kada sjedimo na stražnjem sjedalu automobila. Najviše nam se svidio prometni znak koji obavještava da je dozvoljena igra na ulici, a nasmijao nas je naš prijatelj kada je za jedan znak rekao da je biciklistička zebra.

Kod urara, pekara i postolara saznali smo kako i što rade, kojim se zanimljivim alatima koriste te ustvrdili zašto je radno vrijeme pekara noću.

U urarskoj radnji čuli samo tikatakanje satova, a urar nam je rekao da satovi koji se čuju imaju dušu. Neobično je i to da se na satovima s rimskim brojkama broj četiri ne piše IV, nego IIII. Urar nam je rekao da je oduvijek tako.

Čarolija postolara u njegovim je rukama jer od starih cipela napravi nove!

U pekari je sve mirisalo po svježem kruhu i pecivu. Za razliku od urara i postolara svi alati kojima se koristi pekar veliki su.
Šetnju smo nastavili do autobusnoga kolodvora koji je moderan i velik. Imali smo vremena i za igru u zabočkome parku. Nastavni dan završili smo gledanjem animiranoga filma Žabac Regi u zabočkome kinu. Veselio nas je povratak kućama jer smo se ponovo vozili vlakom!

učiteljica Snježana, 2.b

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi