Izvanučionična nastava

U NP Plitvička jezera

20161004_101732Četvrtoga dana mjeseca listopada učenici sedmih razreda hrabro su se, lošoj vremenskoj prognozi unatoč, uputili na drugačiju nastavu, onu izvan školskih klupa, i to u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Uzbuđeni su bili svi: oni koji su u Park išli prvi put, kao i oni koji su tamo već bili. Nisu slučajno Plitvice zanimljive posjetiteljima iz cijelog svijeta.

Krenuvši vrlo rano, iz autobusa su promatrali svitanje, a tijekom putovanja i jesenju maglu oko Mrežnice, Korane, gorske Hrvatske. Ulaskom u Park, granulo je sunce, obasjalo slapove i jezera koja kao da su pozirala fotografiranju i zadivljenom promatranju sedmaša. Tijekom trosatnog razgleda čulo se samo uzdahe i glas vodiča koji ih je upoznao s brojnim zanimljivostima, poput one da nacionalni park čini 1 posto vode, a ostalo je šuma, da se sastoji od 16 jezera te da je to najstariji i najposjećeniji park u Hrvatskoj koji je k tome upisan i na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine još 1979. godine.

Učenici su saznali tako i legendu prema kojoj je Plitvice stvorila Crna Kraljica te legende koje tumače kako su neka od jezera i slapova dobila ime, poput Slapa Milke Trnine ili jezera Kozjak.

Na povratku kući učenici su razgledali još i Zbirku oružja i vojnih vozila Domovinskog rata u Turnju.

Prepuni dojmova, vratili su se u Donju Stubicu kasno popodne.

Magdalena Blagec, 7.b

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi