Projekt

More knjiga: završetak projekta Naša mala knjižnica u 2.a razredu

U četvrtak 29. travnja 2021. u našoj medijateci održala se mala proslava završnice projekta za poticanje čitanja NMK koji je školska knjižničarka organizirala u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika.

Za završnicu smo poželjeli lijepo vrijeme, ali ono nikako da dođe pa smo ležaljke prostrli u velikom prostoru medijateke i osjećali se kao da smo na plaži, na otoku, u moru knjiga.

A za učenike 2.a razreda se stvarno može reći da plivaju kao ribe u moru knjiga. To su pravi čitači, najveći posuđivači u našoj školskoj knjižnici i vrlo načitani. Teško je u knjigama za djecu naći riječ koja bi njima bila nepoznata, čitajući obogatili su svoj jezik, vješto se izražavaju i otvoreno iskazuju svoje oduševljenje knjigama i užitak u čitanju.

Očigledno se radi o iznimnom sastavu razreda, ali i o čitalačkoj sklonosti njihove učiteljice Snježane Puščenik koja se u svakoj generaciji trudi odgojiti dobre čitače. Svoju zaljubljenost u knjige i čitanje prenosi na učenike u svom razredu, uvijek uočava nove knjige u knjižnici i motivira svoje učenike da ih posude i pročitaju.

Nije čudno da je projekt u ovom razredu tako dobro prošao. Čitajući naglas, knjižničarka je osjećala kako cijeli razred zajedno s učiteljicom diše u istom ritmu, kako svi jedva čekaju dan za čitanje. A koje smo to knjige čitali? Evo popisa knjiga koje je knjižničarka naglas čitala u nastavcima:

  • Kestutis Kasparavičius: Drhturavi vitez
  • Susanna Mattiangeli: Tko je Antonio?
  • Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tiko i Piko
  • Ida Mlakar Črnič: U blizini živi djevojčica
  • Tamara Bakran: Rosica i fazan
  • Nada Horvat: Slučajevi Detektiva Macana

Teško je reći koja od ovih knjiga je bila najbolja, a još bi teže bilo reći koja je najlošija jer takve nema.

Svaki učenik je od izdavača Ibis grafike dobio lijepo ilustriranu radnu bilježnicu koju su učenici kod kuće ispunjavali po želji.

Iza svake pročitane knjige radili su likovne radove koje je knjižničarka fotografirala i poslala kako bi bile objavljene na stranicama projekta Naša mala knjižnica 2020./2021.

Poveznicu je učiteljica redovito slala roditeljima tako da su mogli pratiti kako njihova djeca napreduju u projektu. Knjižničarka je uredila pano s posterima koje su izradili učenici, a koji krasi knjižnicu i medijateku.

Na završnici projekta učenici su dobili zahvalnice, a dvije najaktivnije učenice i nagrade.

Na kraju smo se dogovorili da ćemo i iduće školske godine provesti neki projekt za poticanje čitanja. Kakav? To ćemo vam reći drugi put, kad se vratimo s odmora na pravom moru.

e-spomenice
copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi