Terenska nastava

dsc01045Šestaši posjetili Istru

Roč – Hum – Aleja glagoljaša – Motovun

U petak 7. listopada 2016. godine naši šestaši krenuli su na terensku nastavu u Roč, Hum i Motovun u sklopu razrednoga projekta Učimo glagoljicu. Polazak je bio u ranim jutarnjim satima, ali to nikome nije smetalo. Počelo je naše putovanje kroz vrijeme…

Cilj naše terenske nastave je bio upoznati se važnosti i znamenitom povijesti navedenih gradova, upoznati glagoljske spomenike te stare zapise na glagoljici.

Roč – središte hrvatske pismenosti

Najprije smo posjetili Roč, grad u kojem bura ne prestaje puhati. Tijekom 15. i 16. stoljeća Roč je bio središte hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na najstarijem slavenskom pismu, glagoljici. Tako smo i danas posjetili tiskaru i upoznali se s replikom Gutenbergovoga tiskarskog stroja.

Vita, vita, naša štampa gori gre… – riječi su Jurja žakna koji nas je dočekao u Roču, gradiću na brdu opasanog zidinama koji se spominje davne 1064. godine. U crkvi sv. Antuna nalazi se na zidu ispisan glagoljski abecedarij, jedan od važnijih svjedoka glagoljaške pismenosti u Roču.

Hum – vrata svijeta, najmanji grad na svijetu

U Humu završava i poznati spomen – kompleks glagoljici, Aleja glagoljaša koja se proteže na 7 km dugom putu od Roča do Huma. Aleja glagoljaša, spomen-obilježje glagoljašima i glagoljaštvu, postavljeno uz odvojak ceste od Roča do Huma u dužini od 7 km. Staza je bila obasjana suncem, a podignuta je kao poseban projekt Čakavskoga sabora u razdoblju od 1977. do 1985. godine. Sastoji se od 11 pojedinačnih spomen-obilježja, od kojih je deset od kamena, a samo su Gradska vrata izrađena od bakra.

To su:

 1. Stup Čakavskoga sabora, izveden u obliku glagoljičnog slova S, simbolizirajući logos, um, razlog;
 2. Stol Ćirila i Metoda;
 3. Katedra Klimenta Ohridskoga, s katedrom okruženom s osam stolaca;
 4. Lapidarij, tj. kopije najvažnijih glagoljskih spomenika, postavljene uz crkvicu Gospe od Snijega u selu Brnobići;
 5. Klanac hrvatskoga Lucidara, gromada kamenja, koje simbolizira istarski Olimp – Učku;
 6. Vidikovac Grgura Ninskoga, kamena knjiga s uklesanim glagoljičnim, ćirilićnim i latiničnim slovima;
 7. Uspon Istarskoga razvoda, kamena vrata u obliku glagoljičnog slova L, kroz koje prolazi put, a oko njega su razasuti kameni u obliku glagoljičnih slova, ispisujući riječi Istarski razvod;
 8. Zid hrvatskih protestanata i heretika, kamena klepsidra s imenima hrv. protestanata;
 9. Odmorište žakna Jurja, spomen prvoj hrv. tiskanoj knjizi od 7 kamenih stolaca u obliku slova koja ispisuju ime žakna Jurja;
 10. Spomen otporu i slobodi, tri kamena bloka koji predstavljaju stari, srednji i novi vijek;
 11. Gradska vrata, bakrena vrata s bukranijem, alkama i kalendarijem, koji prikazuje radove u polju u svakome mjesecu kroz godinu. Aleja pokazuje put istar., hrv. i slav. glagoljaštva, svjedoči o središtima hrv. srednjovj. glagoljske književnosti na području Istre, upućuje na slav. korijene te pismenosti i njezin kontinuitet od XI.st. do današnjih dana. Također uprizoruje način očuvanja nacionalne samosvojnosti vlastitom duhovnošću, kojom je ujedno uspostavljena veza s ostalim slavenskim i europskim narodima.

Motovun – grad s prekrasnim pogledom na rijeku Mirnu i istarske pejzaže

Najbolje sačuvana srednjovjekovna utvrda koja se razvila na vrhu strmoga brežuljka. Posjetili smo baroknu crkvu sv. Stjepana, prošetali gradskim zidinama i uživali u kupovini suvenira.

Putovanje kroz vrijeme završili smo povratkom u stvarnost, no bogatiji za jedno novo iskustvo!

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi