Terenska nastava

Školsko zvono Bakovčica – susret prijateljstva

20161014_134800Suradnja PŠ Lepa Ves i PŠ Bakovčica iz Koprivnice

Već duži niz godina Područna škola Lepa Ves ostvaruje izvrsnu suradnju s Područnom školom Bakovčica iz Koprivnice. Tako smo 14. listopada ove godine bili pozvani na susret prijateljstva pod nazivom Školsko zvono Bakovčica u kojem je sudjelovala i Područna škola Stari Slatinik iz Slavonskoga Broda.

Na putovanju autobusom imali smo prilike vidjeti raznolikosti i ljepote brežuljkastog, a zatim i nizinskog kraja naše zemlje. U PŠ Bakovčica stigli smo oko 10 sati u kojoj nas je dočekao srdačan i uvijek nasmiješen domaćin, učitelj Radovan Knežević. Nakon obilnoga doručka i obilaska škole održan je kratak program u kojem su se prigodnim zavičajnim recitacijama i pjesmama predstavili učenici škola sudionica.


Nakon predstavljanja krenuli smo u najpoznatiju koprivničku tvornicu Podravka. Kratkom prezentacijom prisutne se upoznalo s radom i djelovanjem tvornice, povijesti nastajanja, koji su njihovi najpoznatiji proizvodi te gdje u svijetu možemo naići na Podravkine trgovine. Naravno, tu su pali i prvi slatki pokloni! Nedaleko tvornice nalazi se i istoimeni Muzej prehrane u kojem su sačuvani strojevi, alati i oruđe kojim su se ljudi koristili u svakodnevnom životu, ali i za potrebe proizvodnje u tvornici. Mogli smo vidjeti i prve ambalaže Podravka juha, džemova, marmelada, Vegete…
Obišli smo i centar Koprivnice te posjetili čuvene spomenike biciklima. Usput smo imali prilike uživo vidjeti da se većina stanovnika u prometu služi upravo biciklima, a ostatak se prevozi automobilima i autobusima. Posjet Koprivnici završili smo igrom i opuštanjem u koprivničkom gradskom parku u kojem se nalazi i gradski paviljon.
Vrativši se u PŠ Bakovčica domaćini su nas okrijepili ukusnim ručkom nakon kojeg su učenici mogli uživati u daljnjoj igri s novim prijateljima na predivno uređenom igralištu škole. Vrtuljci, ljuljačke, tobogan, jezerce, sjenica, stol za stolni tenis, drvene klupe i stolovisamo je dio bogatstva koje krasi ovu malu, ali poznatu školu!
Drugi dio našega druženja odnosio se na manifestaciju pod imenom Školsko zvono:Pozdrav jeseni. U galeriji škole postavljena je izložba najpoznatije Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Posjetitelji su mogli vidjeti bogatu izložbu slika, a kasnije je održana i promocija knjige Josipa Petrlića – Pjera i Darka Pernjaka – Pere “Bilogorske zgode”. Zanimljivo je da se u ovoj knjizi, uz glavnog lika konja Vilima, kao sporedni likovi spominju učenici i učitelji naše škole LepaVes! Na susretu prijateljstva prije nekoliko godina Lepoveščani su upoznali Vilima dok je još bio ždrijebe, a tome je prisustvovao i pisac Pjer. Potaknut tim susretom, Pjer je osmislio i napisao zanimljivu priču. Iako nismo uspjeli čuti o čemu se točno u priči radi, saznali smo simpatičnu i humorističnu činjenicu kako Pjer nije znao točno ime učitelja Tihomira pa ga je u priči nazvao Mladen! Nakon književnog susreta učenici su imali prilike vidjeti i pomilovati sada već odrasloga i snažnijega Vilima.
Svemu lijepom ipak dođe kraj! Prepuni dojmova krenuli smo prema svojem stubičkom kraju. Iako nam je dan bio u potpunosti ispunjen, mjesta za umor nije bilo! Tako je cijeli put povratka protekao u dječjem žamoru, smijehu i pjesmi!
Nestrpljivo iščekujemo sljedeći susret!

Ksenija Sović

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi