Pozivnica

Predstavljanje srednjih škola i programa deficitarnih zanimanja 2024.

Dragi učenici i roditelji,

u nastavku se nalazi poziv na predstavljanje programa srednjih škola i programa deficitarnih zanimanja 2024. koje će se održati u našoj školi.

Vidimo se!

Događanja

Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog križa

U subotu 13. travnja 2024. god. održano je XIII. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog križa u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića Klenovnik. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 15 ekipa osnovnih i srednjih škola iz Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije i to: 10 ekipa podmlatka i 5 ekipa mladih.

U kategoriji podmlatka prvo mjesto je zauzela ekipa OŠ Đure Prejca Desinić, drugo mjesto osvojila je OŠ Donja Stubica, a treće OŠ Augusta Cesarca Krapina.

Našu školu predstavljala je ekipa u sastavu: Iris Lešković, Sara Krapec, Nela Ahmetović, Sara Žukina, Tia Dolić i Nina Mohač pod vodstvom mentorice Sanje Vidiček.

Ekipe su rotacijom prolazile četiri pozicije: dva testa, jedan iz prve pomoći, a drugi iz povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta te dva radilišta s praktičnim zadacima iz prve pomoći s po tri ozlijeđene osobe.

Nastavi čitati

Događanja

Kaj je naša duša i naša popiefka

Odlike učenika naše škole su kreativnost i briga za tradicijsku kulturu našega kraja. Danas želimo posebno istaknuti učenicu 5. a razreda i članicu Male Kajkaviane Vidu Škrablin koja je postigla veliki uspjeh osvojivši 1. nagradu na smotri dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“.

Vida je napisala pjesmu Senjam pahulje i osvojila srca članova stručnog povjerenstva u Varaždinskim Toplicama.

U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je 12. travnja 2024. održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“.

Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda iz 42 osnovne škole iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Najuspješnija 44 rada su tiskana u zbirci, a 20 odabranih autora izvelo je svoje stihove na Smotri.

Smotra je završila proglašenjem najboljih u kategorijama 5. i 6. te 7. i 8. razreda koje je odabralo stručno povjerenstvo. U kategoriji 5. i 6. razreda prvo mjesto osvojila je Vida Škrablin iz OŠ Donja Stubica.

Nastavi čitati

Događanja

Njemački jezik – državno natjecanje – osvojeno 2. mjesto

Nakon izvrsnog drugog mjesta na županijskom natjecanju iz njemačkog jezika, učenica Laura Zrinski pozvana je s mentoricom Gordanom Smokrović Mioč na državno natjecanje u Požegu koje se održavalo od 10. do 12.4.2024.

Laura je ponovila prethodni uspjeh pa je i na državnoj razini natjecanja osvojila drugo mjesto!

Boravak u Požegi protekao je ugodno, uz gostoljubive domaćine i prijateljsku konkurenciju iz škola diljem Hrvatske. Laura je svojim visokim plasmanom na državnom natjecanju u kategoriji njemačkog kao prvog stranog jezika ostvarila pravo izravnog upisa u srednju školu – dokazavši da trud i izvrsnost na kraju uvijek budu i nagrađeni.

Čestitamo!

Događanja

Program prometne kulture za najmlađe

U četvrtak 11. travnja 2024. godine učenici drugog razreda naše škole sudjelovali su u preventivnom programu prometne kulture za najmlađe Jumicar. Program se odvijao u OŠ Vladimir Bosnar u Stubičkim Toplicama.

Glavni cilj aktivnosti je razvijanje dječje svijesti o opasnostima cestovnog prometa. Iskustvo milijuna djece diljem Europe potvrđuje originalnost i jedinstvenost ovakvog načina edukacije.

U teorijskom dijelu edukacije učenici su učili o prometnim pravilima, pravilnom ponašanju u prometu, važnim telefonskim brojevima (hitna pomoć, vatrogasci, policija, jedinstveni broj za hitne službe).

Praktični dio edukacije odvijao se na poligonu postavljenom na školskom igralištu. Učenici su upoznali rad i aktivnosti Crvenog križa, djelovanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stubičke Toplice, djelatnosti prometne policije i vožnju na poligonu.

Učenici su bili oduševljeni i zadovoljni svime što su vidjeli i doživjeli te su se puni dojmova vratili svojim kućama.

Obavijest

Obavijest roditeljima

Poštovani roditelji,

zbog saznanja o neprimjerenoj komunikaciji djece na društvenim mrežama, molimo vas, i ponovno pozivamo na suradnju, da prekontrolirate medijske sadržaje na mobitelima svoje djece da biste dobili informacije o tome kako se vaša djeca, a naši učenici, ponašaju u virtualnom svijetu i koje društvene mreže koriste.

Napominjemo da škola nema mogućnost uvida u sadržaje mobitela nijednog učenika pa učitelji, razrednici ili stručna služba ne mogu nadgledati što djeca rade na svojim uređajima
tijekom dana.

O svakom saznanju za takve neželjene situacije škola će informacije proslijediti nadležnoj Policijskoj postaji i Hrvatskom zavodu za socijalni rad, a sve u cilju zaštite naših učenika.

U školi se provodi Školski preventivni program s ciljem osnaživanja njihovih vještina nošenja s izazovima
odrastanja, ali pomoć i kontrola roditelja od najveće je važnosti i nezaobilazan faktor u procesu odgoja i
odrastanja.

Također, učenici 7. razreda uključeni su u  projekt „Alati za moderno doba“ koji naglasak stavlja na rizična
ponašanja na internetu i nošenja s istim.

Pozivamo vas da, kao cijenjeni roditelji naših učenika, budete naši suradnici jer samo zajedničkim snagama i voljom možemo našoj djeci pružiti sretnije odrastanje i mirno djetinjstvo na koje svako dijete ima pravo!

Događanja

Izvanučionička nastava učenika četvrtog razreda – Zagreb Time Travel

U četvrtak 11. travnja 2024. godine učenici četvrtog razreda matične škole išli su na izlet u glavni grad Republike Hrvatske – Zagreb. Četvrtaši su sudjelovali na Zagreb Time Travelu – prvom digitalnom interaktivnom izletu koji povijest i kulturne znamenitosti grada Zagreba učenicima prezentira kao putovanje kroz vrijeme, uz pomoć najsuvremenijih tehnologija proširene i virtualne stvarnosti.

Na Manduševcu su se sastali s vodičima, koji su im podijelili tablete, a oni su postali njihov “Vremeplov” omogućavajući im da putem „digitalnog prozora” istraže prošlost i „ožive” povijesne likove i događaje. Tableti su učenike vodili na sva glavna mjesta u centru grada, gdje su upoznali povijesne zagrebačke likove, saznali iznenađujuće činjenice, tajne i legende o gradu. Usput su zaigrali zanimljive igrice, rješavali zadatke i uslikali sjajne selfije s povijesnim osobama, oživljenima uz pomoć moderne tehnologije.

Nastavi čitati

Događanja

Avanture kroz Zemlju snova
21. Međunarodna kolonija mladih, Ernestinovo 2024.

Od 2. do 4. travnja 2024. učenice naše škole Ema Jagarčec, Lorena Pišković, Franka Haus i Nela Ahmetović, u pratnji učiteljice Snježane Štefek – Borovčak sudjelovale su u radu 21. Međunarodne kolonije mladih, Ernestinovo 2024.

Učenice su odabrale rad u keramičkoj radionici koju već niz godina vodi Uroš Strugar, profesor – keramičar iz Slovenije.

Svake godine kolonija ima moto pod kojim djeca stvaraju, ove godine je bio: Avanture kroz Zemlju snova.

Učenice su se u tri dana rada izrazile oblikovanjem u glini na zadanu temu. Njihov izričaj zadane teme izložen je na završnoj izložbi zadnjeg dana Kolonije. Naša škola ima izuzetnu čast sudjelovati na ovoj manifestaciji jer je prisutno nekoliko škola iz Hrvatske, Slovenije te Srbije.

Nastavi čitati

Obavijest

Obavijest roditeljima djece dorasle za upis u 1. razred osnovne škole

Utvrđivanje psihofizičkoga stanja djece dorasle za upis u 1. razred osnovne škole obavljat će se u prostorijama OŠ Donja Stubica u periodu od 8. do 16. travnja 2024. prema točno utvrđenom rasporedu koji su roditelji dobili na kućnu adresu.

Roditelji zajedno s djecom prvo odlaze na pregled k školskoj doktorici koja će se nalaziti u učionici s bočne strane škole (prema vrtiću).

Nakon pregleda kod školske doktorice, roditelji i dijete odlaze na prvi kat do stručne službe.

Podsjećamo da roditelji za svu djeca doraslu za upis u 1. razred osnovne škole moraju predati zahtjev za upisom putem e-Građana!

Sretno svima!

Projekti

Erasmus+ projekt
p.s. Pokreni solidarnost!

Učenici Osnovne škole Donja Stubica, zajedno s učenicima iz Šemovca, Božjakovine, Rijeke, Zaboka, Zagreba, Pakraca, Daruvara, Osijeka, Pleternice, Druškovca, Desinića, Lobora, Slavonskog Broda, Opatije, Čabra i Delnica sudjeluju u Eramus+ projetku – p.s. Pokreni solidarnost!

Projekt naglašava važnost suživota različitih ideja, religija, rasa, statusnih skupina itd. kroz jednostavnu aktivnost slanja poruka solidarnosti učenika slučajno odabranim ljudima u njihovim
zajednicama, nalik na ideju o “poruci u boci”.

Poruke solidarnosti dio su projekta p.s. Pokreni solidarnost! kojeg provodi Centar za mirovne studije u suradnji s organizacijama u 6 zemalja (Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i Španjolskoj), a kojim se nadopunjava nastava građanskog odgoja i obrazovanja, ali i brojni drugi predmeti i izvannastavne aktivnosti u školama. Glavni je cilj aktivnosti razvijati kritičko mišljenje i građansku kompetenciju učenika/ca kroz teme koje su sami odabrali kao važne.

Nastavi čitati

Događanja

Proljetne radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike

U našoj se školi 3. travnja u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom održala proljetna radionica za darovite, talentirane i motivirane učenike. Radionicu su vodile pedagoginja Manda Pozaić i psihologinja Petra Pozaić.

Učenici razredne nastave uz pomoć Tangrama morali su samostalno osmisliti uskrsnu priču te napraviti svoju uskrsnu knjigu. Naime, tangram je jedna od najstarijih i najpoznatijih slagalica. Ova matematička zagonetka sastoji se od sedam standardnih dijelova, a od njih se slažu slike različitih objekata. Učenici su u sklopu priče pomoću tangrama slagali zečiće te razvijali svoju logiku i maštu.

Na kraju radionice učenici su zaključili da im se sviđa slagalica Tangram te da bi rado ponovno radili s njim.

Projekti

P.S. Pokreni solidarnost!

P.S. Pokreni solidarnost! međunarodni je Erasmus + projekt koji se osim u Hrvatskoj provodi i u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Sloveniji i Poljskoj. Nositelj projekta za Hrvatsku je Centar za mirovne studije.

Projekt je nastao prije 18 godina u Francuskoj odakle se proširio u ostale države. Cilj projekta je potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje. Aktivnosti koje se provode u projektu uključuju analizu fotografija koje govore o ljudskim i društvenim vrijednostima, a djelo su fotografa i fotografkinja iz zemalja uključenih u projekt. Završna aktivnost je slanje razglednica s porukom učenika na adrese nama nepoznatih ljudi s ciljem širenja solidarnosti.

Sve je krenulo iz Francuske kada je organizacija La Ligue de l’enseignement de Rhône-Alpes započela s “Jouons la Carte de la Fraternité”, a već sedam godina ova inicijativa ima i europsku dimenziju. Jednostavan, poetičan, a političan projekt p.s. Pokreni solidarnost!, kroz kojeg djeca i mladi analiziraju fotografije koje prikazuju važne pojave u društvu i razvijaju vještine kreativnog pisanja stvarni je primjer građanskog odgoja i obrazovanja. U Hrvatskoj u školskoj godini 2023./2024. u njemu sudjeluju 24 osnovne i srednje škole. p.s. Pokreni solidarnost! jača građanske i socijalne kompetencije učenika i učenica kroz rad na aktualnim globalnim izazovima.

Nastavi čitati

Događanja

Predavanje za roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike/ce

Povodom Međunarodnog dana darovitih, koji se obilježava 21. ožujka, Krapinsko-zagorska županija je organizirala Mjesec darovitosti (15. ožujka – 15. travnja 2024. g.). Uz Proljetne radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike, održano je predavanje za roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike/ce.

2. travnja 2024. godine psihologinja i specijalistica za obrazovanje darovitih gđa Ksenija Ranogajec Benaković održala je predavanje na temu „Dvostruko iznimna djeca“. Psihologinja je objasnila kako dvostruko iznimna djeca uz darovitost često imaju jednu ili više teškoća u razvoju kao što su poremećaji u učenju, ADHD i poremećaj iz spektra autizma, a naglasak se nerijetko stavlja na teškoću pa darovitost ostaje neprepoznata.

Predavanju su iz naše škole prisustvovale pedagoginja Manda Pozaić i psihologinja Petra Pozaić. O stečenim spoznajama sudionice predavanja upoznat će svoje kolegice i kolege.

Zanimljivo je naglasiti kako se upravo 2. travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu s ciljem skretanja pozornosti javnosti na milijune ljudi širom svijeta koji žive s poteškoćama iz spektra autizma, kao i razbijanja predrasuda i mitova koje okružuju oboljele od autizma.

ČESTITKA

Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.

Antoinea de Saint-Exupéry

Želimo vam čestit Uskrs ispunjen radošću i mirom!

Događanja

Proljetne radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike

Dragi učenici i roditelji,
proljetni praznici započinju 28. ožujka te završavaju 5. travnja 2024. godine.

Tijekom praznika u našoj će školi biti organizirane dvije radionice za učenike razredne i predmetne nastave.

Dođite i zabavite se s nama!

Prva radionica – Daruj mi rojžicu (Danica Leštek)

  • utorak (2.4.2024.) – 09:00 – 10:30 (4.-8. razredi)

Druga radionica – Uskrsna priča pomoću tangrama (Manda Pozaić i Petra Pozaić)

  • srijeda (3.4.2024.) – 09:00 – 10:00 (2. i 3. razredi)

U nastavku se nalazi suglasnost roditelja koju učenici trebaju donijeti na radionice.

Veselimo se druženju!

Jedostavna nabava

Poziv na dostavu ponuda u postupku jednostavne nabave – školska kuhinja

Kruh i krušni proizvodi
Mlijeko i mliječni proizvodi
Meso i mesne prerađevine
Razni prehrambeni proizvodi
Smrznuti proizvodi
Svježe voće i povrće

Događanja

Svjetski i Europski tjedan novca

U periodu od 18. do 24. ožujka 2024. godine obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca.

Cilj obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca je financijskim obrazovanjem unaprijediti razinu financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje financijskih kompetencija koje su nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

Za učenike 8.b razreda, koji će ubrzo zakoračiti u svijet odraslih te raspolagati i vlastitim novcem, a ne samo džeparcem, predavanje je održao gospodin Zlatko Pozaić, direktor osiguravajućeg društva. Učenici su vrlo pozorno slušali predavanje, pitali i raspravljali, kako bi u budućnosti donosili dobre i sigurne odluke u vezi osiguranja i raspolaganja novcem.

Događanja

Tko to KAJka u našoj školi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu provedenog Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. dodijelilo je udruzi Kajkaviana bespovratna sredstva za provedbu projekta Kajkaš KAJ (kajkati = govoriti kajkavski).

Cilj je očuvanje kajkavskog jezika odgojno-obrazovnim radom u osnovnim školama. Ove godine uključene su OŠ Donja Stubica, OŠ Marija Bistrica, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Oroslavje te OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

Projekt Kajkaš KAJ provodi se od 1. 12. 2023. do 15. 7. 2024. Udruga Kajkaviana je već organizirala metodičko-znanstveni skup za osnaživanje odgojno-obrazovnih djelatnica i djelatnika koji žele pridonijeti očuvanju kajkavskog jezika.

U našoj školi provedena je anketa o razumijevanju i korištenju kajkavice u razredima 4.c, 8.a i 8.b. Nakon analize ankete dobit će se pregled razine ugroženosti kajkavskog jezika na području Donje Stubice.

Nastavi čitati

Događanja

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Danas 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, a na poseban i edukativan način obilježen je u OŠ Donja Stubica.

No, prije nego što počnemo, ukratko par informacija o sindromu Down.

Downov sindrom je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom koji sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Imaju specifičan izgled, a posebni su i po tome jer su izrazito veseli i komunikativni.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

Odgovornost za to leži u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i, naravno, na svima nama. Uz raznobojne čarape, posebne majice za tu prigodu, igru, pjesmu i ples, taj je dan na poseban način obilježen u 1. b razredu OŠ Donja Stubica, rekla je učiteljica Snježana Štefek Borovčak:

Nastavi čitati

Događanja

Međunarodni dan sreće

Ujedinjeni narodi proglasili su 2012. godine Međunarodni dan sreće koji se slavi diljem svijeta 20. ožujka.
Psiholozi sreću najčešće definiraju kao opći osjećaj osobe da je njen život ispunjen, ugodan i smislen odnosno dobar.

Sreća ne dolazi uvijek sama po sebi, mnogo ovisi o nama samima i onome što svakodnevno činimo te, zapravo, možemo naučiti kako biti sretni učeći koje aktivnosti su te koje pobuđuju sreću. Naše osobno zadovoljstvo i sreću možemo poboljšati jednostavnim svakodnevnim aktivnostima usmjeravajući se na ono što volimo i na one koje volimo.

Kako bi obilježile Dan sreće i razveselile učenike naše škole, učenice koje pohađaju izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje, zajedno s pedagoginjom Mandom Pozaić, osmislile su pozitivne, ohrabrujuće poruke koje su postavile na ulazu škole. Nadamo se da će ih učenici uzeti te će im poruka razveseliti dan.

Želimo vam da vam dan bude kao duga – prekrasan, šaren i pun čarolije!

Manda Pozaić, pedagoginja

e-spomenice

copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:

e-dnevnik za učenike

Pratite nas na:

Google Photos albumi