Događanja

Radionica Mladih povjesničara – 2. dio

Nakon što smo zbog kiše morali odgoditi drugi dio radionice „Arheologije zajednice – stari grad Donja Stubica“, u petak 12. lipnja konačno smo uspjeli posjetiti naš stari grad. Premda smo zbog pljuska morali skratiti vrijeme istraživanja, uspjeli smo mnogo toga naučiti.

Arheologinja Ivana Škiljan pokazala nam je kako se pristupa istraživanju arheološkog lokaliteta, kako se na pravilan način traže nalazi, ali i kako se oni moraju označiti i zabilježiti. Za svaki fragment mora se znati točno mjesto gdje je on pronađen. Također, kopati treba vrlo oprezno kako se nalazi ne bi uništili, ali i kako bismo bili sigurni da smo pronašli sve što se na tome mjestu nalazi.

Tako smo se i mi okušali u ulozi mladih arheologa, a „ulov“ nam je bio poprilično uspješan. Arheologinja nam je objasnila da ćemo kopati na mjestu gdje je u nekom trenutku došlo do požara te smo uz dijelove ugljena pronašli i komade keramike, pečnjaka, opeke, kosti, dio stakla i jedan poseban nalaz iz neolitika zbog kojeg smo naučili i da je neki oblik života na ovome području postojao još u prapovijesti!

Mladi povjesničari

Događanja

Detektivi Tiko i Piko u Stubici:

završetak projekta Naša mala knjižnica u 2.b razredu

U četvrtak 10. lipnja u zelenoj učionici iza škole održala se mala proslava završnice projekta za poticanje čitanja koji je školska knjižničarka organizirala u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika.

Evo popisa knjiga koje je knjižničarka naglas čitala u nastavcima tijekom drugoga polugodišta ove školske godine:

 • Kestutis Kasparavičius: Drhturavi vitez
 • Susanna Mattiangeli: Tko je Antonio?
 • Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tiko i Piko
 • Ida Mlakar Črnič: U blizini živi djevojčica
 • Tamara Bakran: Rosica i fazan
 • Nada Horvat: Slučajevi Detektiva Macana

Po završetku čitanja učenici su glasali o knjizi koja im se najviše dopala.

Učenici drugog b razreda odlučili su se za slikovnicu Tiko i Piko.

Radi se o dva detektiva koji otkrivaju čudnovate slučajeve nestanka za koje je odgovoran lik po imenu Prepolovitelj.

Učiteljica 2.b razreda Snježana Štefek Borovčak je za završnicu smislila originalan zadatak. Kako su iz Prirode i društva upravo završavali nastavne sadržaje o našem gradu, učenici su u nekoliko rečenica trebali ispričati kako detektivi Tiko i Piko rješavaju neki detektivski zadatak vezan uz bilo koju lokaciju, ustanovu ili naselje u Stubici.

Na samoj završnici svaki je učenik uz pomoć lutki koje su predstavljale Tika i Pika odigrao pravu mini lutkarsku predstavu.

Nije bilo lako istovremeno čitati ili govoriti tekst i pomicati lutku na štapu, ali učenici su bili uspješni, neki čak vrlo uspješni.

Čuli smo kako u Stubici nestaje novac iz banke, nestaje vlak, mačići, kolači, odjeća iz dućana, žice na gitari… Sve zamršene slučajeve Tiko i Piko su uspješno riješili.  

Na završnici projekta su učenici i učiteljica dobili zahvalnice.

Organizirali smo glasanje za najbolje izvedenu predstavu i dvije najuspješnije učenice dobile su nagradu:  knjige koje je osigurala naša školska knjižnica.

Na kraju smo se dogovorili da ćemo i iduće školske godine provesti neki projekt za poticanje čitanja. O čemu se radi, znaju Tiko i Piko.

I dok smo se mi tako zabavljali, zamislite ovaj bezobrazluk: pojavio se Prepolovitelj i ukrao Tikov šešir. Tiko je bio obezglavljen bez šešira. Cijeli je razred uz pomoć učiteljice morao riješiti tajnu nestanka šešira. Uspostavilo se da je Prepolovitelj bio skriven u liku knjižničarke koja je kriomice šešir odnijela u knjižnicu dok su učenici bili zabavljeni predstavom. Tako je cijeli projekt počeo i završio u knjižnici.

Događanja

Tko je kriv za sve?  

Školski projekt za poticanje čitanja „Svaki tjedan podnaslov jedan“ završio je u 3.c razredu u srijedu 2. lipnja malom proslavom u knjižnici.

Kroz cijelo drugo polugodište učenici 3.c  razreda dolazili su sa svojom učiteljicom Ksenijom Sović u knjižnicu gdje im je knjižničarka čitala u nastavcima knjigu Zorana Pongrašića Mama je kriva za sve.

Učenicima je bilo zanimljivo slušati roman u nastavcima, a ponekad i naporno. Bez obzira kako to prihvaćali, svi su se spremno odazvali pozivu na završni zadatak.

Naime, svaki učenik je trebao nacrtati prijedlog za korice knjige. Bilo je zanimljivih rješenja, sami učenici su odlučili koji će radovi ići na pano u medijateci.

Učiteljica je učenike nagradila zgodnim priznanjima, a knjižničarka straničnicima.

I sad ono najvažnije pitanje: „Je li mama stvarno kriva za sve?“

Pisac knjige nije odgovorio na to pitanje, ali mi vjerujemo kako mama i nije kriva baš za sve!

Događanja

Upisi u prvi razred srednje škole

Cijenjeni roditelji, dragi učenici!

U prilogu se nalaze sve nove informacije o ovogodišnjim upisima u srednju školu.Bude li potrebno, za sve nedoumice slobodno se obratite razrednicima osmih razreda ili pedagoginji Martini Dolčić! 

Pratite vijesti na mrežnoj stranici naše škole te platformi Yammer!

Samo hrabro!Vidimo se!

Događanja

Kad mali predlože, veliki se slože – svijet se na bolje mijenjati može

Učenici 2.b razreda OŠ Donja Stubica iz Donje Stubice željeli su pomoći jednom razredu s potresom pogođenoga područja.

U ostvarivanju svoje ideje dobili su punu podršku škole, svoje učiteljice Snježane Štefek – Borovačak te roditelja.

Cijeli projekt nazvan je Kad mali predlože, veliki se slože – svijet se na bolje mijenjati može.

Cijela priča počela je odabirom škole, njihova želja je bila da to bude neka mala škola, a izbor je pao na Područnu školu Mošćenica koja pripada Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića  iz Petrinje.

Na mrežnoj stranici škole našli smo ime gospođe Željke Pavlin, učiteljice koja radi u toj školi, nazvali je i uspostavili kontakt. Upoznali smo nju i njezin razred online, kao i oni nas. Naše prijateljevanje krenulo je od samoga potresa: družili smo se, pisali jedni drugima, razgovarali…

Njihova je škola u potresu jako oštećena te su se u nju vratili tek nakon proljetnih praznika. Tada je došlo vrijeme da se krene u akciju, a to su djeca iz 2.b jedva dočekala. U druženju s novim prijateljima saznali smo da vole Likovnu kulturu pa je naša akcija krenula u tom smjeru. Roditelji su prikupili određena materijalna sredstva, nabavljene su različite bojice, papiri, a ostalo je novčanih sredstava i za slatkiše. Kada su u trgovinama čuli o čemu se radi, svaka se trgovina uključila još i svojom donacijom. Uspjeli smo povoljnije nabaviti sve što nam je trebalo i što smo im htjeli pokloniti.

Radi se o prodavaonici Tim papir j.d.o.o. iz Zaboka te trgovačkom lancu Trgovine Strahinjčica.

Udruženje obrtnika Stubica pridružilo se akciji donacijom hrane i higijenskih potrepština za školsku kuhinju.

Dobili smo podršku i Turističke zajednice područja Gornja i Donja Stubica.

Učenici su motivima grada Donja Stubica oslikali devet kutija u kojima su bili pokloni za svakog učenika.

U petak 21. svibnja osvanuo je sunčan i topao dan pa se poslije nastave krenulo na put.

Učenici nisu mogli putovati s obzirom na važeće epidemiološke mjere, stoga su, uz srdačne pozdrave, ispratili pojedine roditelje koji su se mogli priključiti: Ivanu Ivanić, Renatu Mirt i Mirjanu Mlinarić uz Draganu Moštak, tajnicu Udruženja obrtnika,  Danijela Ivanića koji  je bio predstavnik roditelja i Udruženja te učiteljicu Snježanu Štefek –  Borovčak.

Susret s učiteljicom, učenicima i ravnateljem Područne škole Mošćenica bio je jako dirljiv, topao, razigran, veseo i prepun pozitivnih emocija! Učenici su pripremili prigodan program, a naučili su naš poznati pozdrav: „Buuuunaaa  traaaajeee!“

Želja nam je da se tijekom iduće školske godine sretnemo na nekom  izletu jer svi vjerujemo u bolja vremena, zato smo i našu cijelu priču nazvali Kad mali predlože, veliki se slože – svijet se na bolje mijenjati može!

Događanja

Radionica: Stari grad Donja Stubica

Dana 14. svibnja 2021. godine bili smo na radionici – Stari grad Donja Stubica. Na radionicu je išla grupa Mladih povjesničara 6.b razreda s učiteljicom  povijesti Valentinom Krušelj. Radionicu je vodila arheologinja Ivana Škiljan. Radionica se trebala održati na samome Starom gradu, ali se zbog kišnoga vremena održala u Domu kulture.

Arheologinja Ivana Škiljan prvo je prezentirala o arheologiji, a kasnije i o samome Starom gradu te svemu što su pronašli na njemu. Objasnila je kako se treba kopati na arheološkim nalazištima i kako se dalje postupa sa stvarima koje se pronađu. Arheologinja nam je pokazala replike sunčevoga sata te objasnila kako se on koristio.

U sklopu radionice arheologinja Ivana Škiljan nam je priredila komadiće keramike u pijesku koje smo morali pronaći s arheološkim alatom. Kada smo našli sve dijelove, trebali smo ih složiti i zalijepiti. Kroz tu zabavnu aktivnost arheologinja nam je htjela pokazati kako oni postupaju sa stvarima koje pronađu na arheološkim nalazištima te koliko se vremena treba odvojiti za spajanje, lijepljenje te nadograđivanje predmeta kako bi se oni mogli izložiti u muzeju. Kiara Hren je odradila intervju s arheologinjom, a pitanja su bila o povijesti Staroga grada.

 Iako je bilo kišno vrijeme, svi smo se lijepo zabavili te se radujemo sljedećem posjetu. Nadamo se da će za sljedeći susret vrijeme biti sunčano te ćemo moći ići do samoga Starog grada.

                                                                                    Tea Bivol i Petra Štefek, 6.b

Natjecanja

Državno natjecanje iz Astronomije

Učenica Jurja Meglić je 12. i 13. svibnja sudjelovala na državnom 
natjecanju iz Astronomije koje se u organizaciji Agencije za odgoj i 
obrazovanje ove godine održavalo na daljinu.

Učenica je, nakon ispita znanja i recenzije svojega istraživačkog rada „Promjenjive zvijezde” u pisanom obliku, isti rad predstavila i usmeno pred tročlanim povjerenstvom.

Rad učenice je mentorirao učitelj fizike, dr. sc. Aleksandar Mona Macko Puhek.

Učenica je osvojila osmo mjesto.

Događanja

Novosti iz Male Kajkaviane

S veseljem javljamo da su članice naše grupe izvannastavnih aktivnosti Mala Kajkaviana ponovno pohvaljene i nagrađene na ovim natječajima:

Međunarodni likovno-literarni natječaj 2021. „Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča (Iselhorn, Essen, Munchen, Vukovar, Zagreb)

4. nagradu u kategoriji literarnih radova dobila je naša učenica Ema Hren za pjesmu Ruke.

Na Festivalu dječje knjige 2020. u natječaju „Knjiga nije hrana, ali je poslastica“ pohvaljeni su ovi radovi naših učenica:

Zemlja – Patricia Jozić

 Vu noči – Ivana Žukina

Čestitamo!

U prilogu se nalaze nagrađeni i pohvaljeni literarni radovi!

Projekt

Mogu li se usvojiti baka i djed?

Na ovo čudnovato pitanje mogu vam odgovoriti učenici 3.b razreda koji su upravo završili sa školskim projektom za poticanje čitanja „Svaki tjedan – podnaslov jedan“.

Oni su svaki tjedan ove školske godine sa svojom učiteljicom Ksenijom Antolković dolazili u knjižnicu na čitanje knjige neobičnoga naslova „Usvojili smo baku i djeda“.

Knjigu je napisala naša Krapinčanka, koja je već osvojila brojne nagrade i bila gošća u našoj školi, a zove se Nena Lončar.

Učenicima se projekt svidio, knjigu je čitala knjižničarka, a učiteljica i knjižničarka su im objašnjavale nepoznate riječi. Nakon svakoga pročitanog poglavlja izdvojili smo vrijeme za razgovor. Zaključili smo da smo odabrali izvrsnu knjigu za zajedničko čitanje.

Nakon čitanja učenici su napravili likovne radove i odgovorili na upitnik koji im je sastavila njihova učiteljica.

Iako je upitnik bio anoniman, nijedan učenik nije imao negativni komentar, svi su pronašli nešto lijepo što im se dopalo u ovom projektu.

U četvrtak 13. 5. u medijateci smo održali malu završnicu projekta na kojoj smo zajednički pogledali prezentaciju koju je od učeničkih radova napravila učiteljica Ksenija Antolković.

Knjižničarka je uredila pano s učeničkim radovima, pričali smo o najzanimljivijim scenama u knjizi i slikali se sa zahvalnicama. Na kraju smo se dogovorili da ćemo i druge godine provesti sličan projekt.

                                                                                                                                          Danica Leštek

Događanja

Dan za tradiciju i kulturu

 1. dio

U 2.b razredu u petak 14. svibnja održan je zanimljivi nastavni dan.

U suradnji s profesoricom Gordanom Smokrović, koju inače djeca znaju samo kao njihovu učiteljicu Njemačkoga jezika, posvetili smo dan tradiciji našega zavičaja upoznavanjem gline kao materijala za rad te su se učenici i sami okušali  u radu s tim materijalom.

Svi smo bili oduševljeni kako je odjednom učiteljica Gordana, kao nekom čarolijom, postala učiteljica Likovne kulture. Uz svoje učenike i ja sam puno naučila od kolegice.

Projekt smo nazvali Dan za tradiciju i kulturu. Prvo smo se prisjetili jesu li i gdje vidjeli glinene posude. Nije trebalo dugo da se prisjete da ih imaju njihove bake, da ih se danas čuva kao obiteljska baština te da su ukras u klijetima.

Proširili smo svoj rječnik riječima poput: lončar, lončarstvo, glinište, glazura, lončarsko kolo, peć za keramiku…

Prvi je korak bio priprema radnoga mjesta, a najviše su ih veselile pregače koje su odjenuli te valjci koji ovaj put nisu služili za kolače.

Dodir s glinom je na početku bio oprezan, no kad su osjetili podatnost u oblikovanju materijala i spoznali da sve što se, možda, ručicama krivo napravi, može odmah popraviti s malo vode na prstićima, strah je nestao.

Započela je naša igra, stvaranje i otkrivanje….

Kako smo stvarali, možete pogledati u prilogu!

Što smo izradili neka bude malo iznenađenje jer su naši radovi u tijeku sušenja!

                                                                                                          S.Š.B.

Događanja

Slikamo, rišemo, stvaramo…

U Likovnoj kulturi proučavamo, uz sve ostalo, i slikarske rukopise. Što je slikarski rukopis? Uočavamo kojom tehnikom se umjetnik koristi, koje motive bira te izražava li se bojom, crtom ili kombinacijom navedenoga.

Riječka akademska slikarica Mirna Sišul pravi je izazov za takav pristup radu u Likovnoj kulturi. Odlučili smo proučiti njezine radove te smo otkrili da su razigrani, šareni i veseli. Izražava se risanjem i slikanjem, a jedan od čestih motiva su cvjetovi koji su vrlo neobični. Sliku gotovo uvijek prati i neki tekst koji je, za divno čudo, pisan rukopisnim pismom, onako kako i mi pišemo! Potaknula nas je da i mi stvorimo svoje cvjetove za naše mame. Risali smo i slikali na minijaturnom slikarskom platnu koje je uz to imalo i štafelaj na koji smo naše radove kasnije i izložili.

Polagano, korak po korak, nastala su naša likovna djela. Bili smo sretni jer smo znali da smo uspjeli!

Fotografije naših radova poslali smo umjetnici koja nam se odmah javila i obratila ovim riječima:

Prije svega, dragi 2.b, jako ste me razveselili…Hvala što ste se upoznali  s mojim slikarstvom. A sada… ja se divimmmmmm radovima. Gledam i ne vjerujem!!! Pa vi ste pravi umjetnici. Učiteljica vas je dobro vodila, na ovako mini formatu djeluju … preslatko!

Uz te riječi poslala nam je fotografiju s pozdravima!

Već tada smo znali da će se naši likovni ostvaraji svidjeti i našim mamama i tetama!!!

                                      S.Š.B

Projekt

pokreni solidarnost

P. S. Pokreni solidarnost

(6.dio)

Europski dan međugeneracijske solidarnosti

Svake se godine 29. travnja obilježava kao Europski dan međugeneracijske solidarnosti.

Obilježavanje je u pokrenuto 2008. godine u okviru slovenskog predsjedanja Europskom unijom. Zbog činjenice da je Europa kontinent sa sve starijim stanovništvom, prepoznata je nužnost zajedničkog rada na tome da se na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini drugačije formulira pojam međugeneracijske solidarnosti te se ona oživotvori i provodi u praksi. Osim međugeneracijske komponente, cilj ovog dana je vidjeti kako Europu napraviti što boljim mjestom za život starijih generacija.

Važno je razgovarati o tome kako možemo promijeniti ponašanje prema starijim osobama da bi se osjećali uvaženi u društvu. Potrebno je uočiti sve probleme s kojima se nose ljudi u starijoj dobi, pokušati pronaći rješenja i tako svijet učiniti boljim mjestom za život svih ljudi.

U prilogu je poveznica na dokumentarni film Projekt Drugi-osobe treće dobi.

https://projektdrugi.hrt.hr/dokumentarni-filmovi/projekt-drugi-osobe-trece-dobi/

Projekt

P.S. Pokreni solidarnost

(5.dio)

Ovih dana pristigli su nam prvi odgovori naših sugrađana na poslane poruke solidarnosti, podrške i prijateljstva!

Hvala svima koji su se na taj način uključili u projekt, izdvojili dio svoga vremena i odgovorili na naše pismo!

Isto tako, razveselilo nas je i pismo koje smo primili iz Slovenije, iz Osnovne škole Milana Šuštaršiča, Ljubljana!

Njihovi su učenici analizirali istu razglednicu poput nas, na vrlo osebujan način razmišljaju i cijene ljude bez obzira na boju kože i naglašavaju da su svi ljudi isti i vrijedni poštovanja!

Veselimo se novim prijateljima i novoj suradnji!

 • u prilogu se nalazi poruka koja je stigla iz Osnovne škole Milana Šuštaršiča, Ljubljana

Projekt

P.S. Pokreni solidarnost

(4. dio)

Iz spomenutoga projekta redovito proizlaze nove aktivnosti i stvaraju se (moguća) nova prijateljstva.

Škola koja sudjeluje u tom projektu i kojoj smo poslali poruke solidarnosti i prijateljstva je i osnovna škola iz Poljske. Koordinatorica projekta u toj školi je Marta Szaro. Ime grada je Czudec, broji oko 3000 stanovnika.

Ovo je adresa škole: Zespół Szkół im. Jana Pawła II w Babicy, Babica 102, 38-120 Czudec.

Odgovor očekujemo!

Projekt

More knjiga: završetak projekta Naša mala knjižnica u 2.a razredu

U četvrtak 29. travnja 2021. u našoj medijateci održala se mala proslava završnice projekta za poticanje čitanja NMK koji je školska knjižničarka organizirala u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika.

Za završnicu smo poželjeli lijepo vrijeme, ali ono nikako da dođe pa smo ležaljke prostrli u velikom prostoru medijateke i osjećali se kao da smo na plaži, na otoku, u moru knjiga.

A za učenike 2.a razreda se stvarno može reći da plivaju kao ribe u moru knjiga. To su pravi čitači, najveći posuđivači u našoj školskoj knjižnici i vrlo načitani. Teško je u knjigama za djecu naći riječ koja bi njima bila nepoznata, čitajući obogatili su svoj jezik, vješto se izražavaju i otvoreno iskazuju svoje oduševljenje knjigama i užitak u čitanju.

Očigledno se radi o iznimnom sastavu razreda, ali i o čitalačkoj sklonosti njihove učiteljice Snježane Puščenik koja se u svakoj generaciji trudi odgojiti dobre čitače. Svoju zaljubljenost u knjige i čitanje prenosi na učenike u svom razredu, uvijek uočava nove knjige u knjižnici i motivira svoje učenike da ih posude i pročitaju.

Nije čudno da je projekt u ovom razredu tako dobro prošao. Čitajući naglas, knjižničarka je osjećala kako cijeli razred zajedno s učiteljicom diše u istom ritmu, kako svi jedva čekaju dan za čitanje. A koje smo to knjige čitali? Evo popisa knjiga koje je knjižničarka naglas čitala u nastavcima:

 • Kestutis Kasparavičius: Drhturavi vitez
 • Susanna Mattiangeli: Tko je Antonio?
 • Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tiko i Piko
 • Ida Mlakar Črnič: U blizini živi djevojčica
 • Tamara Bakran: Rosica i fazan
 • Nada Horvat: Slučajevi Detektiva Macana

Teško je reći koja od ovih knjiga je bila najbolja, a još bi teže bilo reći koja je najlošija jer takve nema.

Svaki učenik je od izdavača Ibis grafike dobio lijepo ilustriranu radnu bilježnicu koju su učenici kod kuće ispunjavali po želji.

Iza svake pročitane knjige radili su likovne radove koje je knjižničarka fotografirala i poslala kako bi bile objavljene na stranicama projekta Naša mala knjižnica 2020./2021.

Poveznicu je učiteljica redovito slala roditeljima tako da su mogli pratiti kako njihova djeca napreduju u projektu. Knjižničarka je uredila pano s posterima koje su izradili učenici, a koji krasi knjižnicu i medijateku.

Na završnici projekta učenici su dobili zahvalnice, a dvije najaktivnije učenice i nagrade.

Na kraju smo se dogovorili da ćemo i iduće školske godine provesti neki projekt za poticanje čitanja. Kakav? To ćemo vam reći drugi put, kad se vratimo s odmora na pravom moru.

Događanja

Čitateljski klub na engleskom jeziku

Hvalevrijedna suradnja

Naši se učenici samoinicijativno uključuju i u projekte drugih škola

Sedmaš Šimun Tomorad sudjeluje kao vanjski suradnik u projektu vezanom uz Čitateljski klub na engleskom jeziku u Osnovnoj školi Brestovec Orehovički. Riječ je o suradnji spomenutoga Kluba brestovečke škole s britanskim piscem Michaelom Rossom.  Voditeljica Kluba i mentorica na projektu, Martina Tomorad započela je ovu međunarodnu suradnju na daljinu u  siječnju 2020. Kako je književnik izvorni engleski govornik i ne zna hrvatski jezik, bila je to dobra prilika da se, u komunikaciji videopozivima, učenici aktivno služe engleskim jezikom.

Nakon prve suradnje u stvaranju slikovnice u kojoj su sudjelovali samo učenici iz Brestovca Orehovičkog, pisac je počeo pisati prvu knjigu za djecu u dobi od 10 do 15 godina. Ponudio je Klubu beta čitanje svoje knjige te se tada uključio i naš Šimun, učenik 7.b, svojim redovitim komentiranjem piščevih tekstova.

Svoje je čitalačke aktivnosti sam Šimun opisao ovako: Kada pisac napiše priču, pošalje ju članovima Čitateljskog kluba na engleskom jeziku, a njihov je zadatak pročitati priču i iznijeti svoja mišljenja, npr. što bi dodali, promijenili, što im se ne sviđa…

Suradnja je, prema voditeljičinim riječima, bila odlična, a knjiga jako dobro prodavana te je Šimun dobio ponudu i za nastavak. U nastavku je osmislio i nacrtao jednog od likova te se uz crtež nalazi i njegovo ime te ime naše škole.

Književnik ga je pohvalio te je, na temelju njegovih izvrsnih komentara i pitanja, čak odlučio i promijeniti početak 10. poglavlja 2. knjige.

Nazivi knjiga su The Moon and the Magic Box i A Box Full of Aliens. Književnik Michael Ross i voditeljica Kluba poklonili su OŠ Donja Stubica potpisane primjerke knjiga pa ih možete pronaći u našoj školskoj knjižnici.

Kako za knjigama postoji veliki interes i Ross dobiva mnogo upita o nastavku, ovih je dana krenuo s pisanjem 3. knjige u kojoj također sudjeluje i brestovečki Čitateljski klub na engleskom jeziku, a Šimun Tomorad je ponovno njihov vanjski suradnik i  beta čitač.

                                                           Vaša novinarka: Jurja Meglić, 7.b

Događanja

Druženje uz Zrinskopoly

Učenice 7. c razreda sudjeluju u devetom natjecanju „Što hoću, mogu!“

„Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski već devetu godinu zaredom organizira natjecanje „Što hoću, mogu!“ za sve sedmaše i osmaše osnovnih škola Republike Hrvatske. Natjecanjem se želi potaknuti kreativnost i originalnost učenika te razviti i unaprijediti njihove prezentacijske vještine. Ove je godine zadatak osmisliti i izraditi društvenu igru Zrinskopoly. Ideja je da učenici prezentiraju svoje uže i šire okruženje te tražene pojmove unesu u igru.

Svi natjecatelji, osim ugodnog iskustva i novih poznanstava, mogu ponijeti sa sobom i nagrade mnogobrojnih sponzora. Najvažnija među svim nagradama je četverogodišnja školarina za jedan od programa Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski u vrijednosti većoj od 300.000,00 kuna.

Obrazovni partneri ovogodišnjeg natjecanja su Udruga Poduzetni, Europska škola Zagreb-EBUS i Institut za obrazovanje za poduzetništvo.“

Tri učenice 7. c razreda: Ria Lešković, Petra Mezdić i Eva Sinković okupile su se u tim pod nazivom „Stubičke pustolovke“ i pod mentorstvom učiteljice Danijele Znika oblikovale svoju „Zrinskopoly“ igru- društvenu igru u kojoj su poljima, tj. posjedima i karticama promovirale svoj stubički kraj kroz sve četiri osnovne gospodarske djelatnosti: primarnu, sekundarnu, tercijarnu i kvartarnu.

Učenice su tijekom oblikovanja igre morale dobro promisliti kako će popuniti polja i oblikovati kartice „Iznenađenja“ i „Šansa“, oblikovati novac, kutiju i ploču te pravila igre, a zajedno su  došle do kreativnih rješenja.

Nakon što su oblikovale igru, predstavile su je svome razredu. Igru su, naravno, počeli igrati isti dan, a igrali su je tijekom prošloga tjedna, od 19. do 23. travnja 2021. godine uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Igrali su: Davor Peštaj, Matej Šimić, Viliam Lončar i Eva Sinković. Nakon što su pokupovali sve posjede te nakon nekoliko dana postavili kućice i hotele na svoje posjede uslijedio je prvi bankrot, a nakon toga i ostala dva čime je igra završila. Pobjednica igre bila je Eva Sinković.

Izgled njihove igre i atmosferu tijekom igranja pogledajte u fotografijama.

Ovdje je i poveznica za video uradak:

Obavijest

Obavijest roditeljima djece dorasle za upis u 1. razred

Liječnički pregled za upis djeteta u 1. razred obavljat će se u prostorijama pokraj stražnjega ulaza u školu (prema vrtiću).

Molimo vas da sa svojim budućim učenikom dođete u terminu  navedenom u pozivu koji ste poštom dobili na svoje kućne adrese!

Najprije obavite liječnički pregled, a zatim s djetetom dođite na pedagošku procjenu i upis (ulazi se na glavni ulaz u školu poštujući epidemiološke mjere).

Postupak pedagoške procjene i upisa obavlja se na 1. katu.

Sretno svima!

Događanja

Noć knjige u našoj školi

U petak 23. travnja na Svjetski dan knjige i autorskih prava diljem knjižnica i škola u Hrvatskoj provodili su se programi vezani uz Noć knjige 2021. Ove godine stavljen je poseban naglasak na  projekte vezane uz knjige budući da je 2021. u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja.

Godina 2021. je posebna i po tome što donosi nekoliko važnih obljetnica: 200. obljetnicu rođenja Dostojevskog, 140. obljetnicu smrti Dostojevskog i što je za nas Hrvate najvažnije 500. obljetnicu tiskanja 2. izdanja Marulićeve Judite koje se primjerak čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Upravo zbog toga Hrvatski je sabor jednoglasno 9. travnja donio Odluku o proglašenju 2021. godine “Godinom Marka Marulića”. Godina Marka Marulića obilježavat će se od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine.

Tema ovogodišnje Noći knjige bila je Ljekovita moć knjige. Svi smo pozvani da se upitamo:

Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva?

Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto?

Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek?

Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

U skladu s temom knjižničarka je za čitanje u višim razredima odabrala sljedećeg autora i knjigu: Jorge Bucay, Ispričat ću ti priču: priče koje su milijunima promijenile život.

Bucay je slavni argentinski terapeut i još slavniji pisac koji u ovoj knjizi nudi niz priča kojima možemo upoznati sami sebe i prevladati svoje predrasude. Knjiga pokazuje da je pripovijedanje najjači i najbolji lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i bez komunikacije nema ljudskoga društva.

Cijelo popodne u petak 23. travnja knjižničarka je obilazila više razrede čitajući nezaboravne priče i komentirajući ih s učenicima i učiteljicama hrvatskoga jezika: Anamarijom Grabušić, Koraljkom Parlaj i Danijelom Znika. Pročitane priče nisu učenike mogle ostaviti ravnodušnima, to su priče o kojima se mora razmisliti, ponekad im se može nasmijati, a uz neke bismo mogli i zaplakati.

Nadajmo se da je time za pojedine Noć knjige tek počela i da su se nastavili baviti knjigom dugo u noć.

                                                                                                           Danica Leštek

e-spomenice

copyright

© 2016.-2020.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:

e-dnevnik za učenike

Pratite nas na:

Google Photos albumi