OBAVIJEST

Obavijest roditeljima budućih učenika prvog razreda

Roditeljski sastanak za roditelje upisanih učenika prvoga razreda školske godine 2024./2025. održat će se u srijedu 26. lipnja 2024. u 16.00 sati u Osnovnoj školi Donja Stubica.

Veselimo se našem prvom susretu!

Događanja

„Škrinjica“ na Stubica festu

Grad Donja Stubica organizirao je od 14. do 16.6.2024. niz događanja zabavnog, edukativnog i humanitarnog karaktera pod nazivom Stubica fest.

Među njima u Fellerovom kutku (u Parku obitelji Feller) i Edukativno zabavni program za djecu i odrasle. Članovi Etnografske grupe „Škrinjica“ osmisli su, prezentirali i vodili radionicu za djecu našeg grada crtanjem i oslikavanjem motiva simbola Grada – grba i kokota.

Uz likovnu prezentaciju pripovijedali su o značenju navedenih simbola. Pod krošnjama kestena, uz aktivnosti koje su provodili, bilo je vremena za igru i za kazališnu predstavu te su zajednički proveli jedno ugodno stubičko poslijepodne.

Događanja

Dan škole

U petak 14. lipnja školskom smo priredbom obilježili rođendan naše škole.

Na maloj školskoj sceni izmjenjivali su se glumci, plesači, svirači i članovi zbora!

Svojom smo priredbom poručili da toliko je toga što bismo htjeli znati, pitanja se samo nižu! Nije uvijek lako naći odgovore, ali i ove školske godine naučili smo da je najvažnije ono što nosimo u svom srcu i što nas veseli: roditelji, prijatelji, sunce, mjesec, zvijezde!

Naučili smo da smo vrijedni poput privjeska od zlata! I da se volimo smijati neobičnim zgodama neobične mačke i ludoga miša, veselog Grge Čvarka ili Antuntuna!

Godine nam brzo lete i ostaje nam jedno otvoreno pitanje: kako zaustaviti vrijeme, kako sačuvati dane radosti, ljubavi i trenutke sreće?

Posebno su nas razveselili učenici koji su svojim uspjesima na raznim natjecanjima ponosno predstavljali našu školu pa su na priredbi primili vrijedne nagrade za svoj rad i uloženi trud!

Želimo našoj školi još jednom čestitati njezin rođendan i poželjeti joj još puno nasmijanih dana, veselih đaka i uspješnih trenutaka!

Ali… ostaje pitanje vječno: možemo li zaustaviti vrijeme,
vratiti školske dane, dječje sanje ili
je bolje pustiti da vrijeme teče
pa uloviti u vječnoj prolaznosti
dane ljubavi i dane sreće!

Događanja

Radionica Esen und Trinken in DACH

Učenici 5. a, 6. b, 7. a, 8. b i 8. c razreda, koji pohađaju nastavu Njemačkoga jezika kao drugog stranog jezika, sudjelovali su na radionici Essen und Trinken in DACH s učiteljicom Gordanom Smokrović Mioč održanoj 12. lipnja 2024.

Svaki je razred dobio različita zaduženja oko prikupljanja informacija i proizvoda tipičnih za Njemačku, Austriju i Švicarsku, prezentirali su prikupljeno i izložili na zajedničkom plakatu.

Učenici osmog razreda kod kuće su pripremili najpoznatije austrijske deserte: Sacher tortu i Linzer tortu, popularno njemačko pecivo Brezel koje podrijetlo vuče još iz srednjeg vijeka, te švicarski popečak od krumpira Rösti.

Uživali smo u kulinarskom umijeću naših osmaša!

Ostatak grupe prikupio je proizvode koji su odavno dio naše svakodnevice: njemačke Haribo bombone, švicarske čokolade Milku i Toblerone, austrijske Mozart kugle, švicarski sir Emmentaler…

Uz slastice i slana jela pili smo Apfelschorle, jabučni sok razrijeđen mineralnom vodom.

Nastavi čitati

Događanja

Završnica projekta „Kajkaš KAJ?”
Što smo sve radili, novo saznali…

Tijekom drugog su polugodišta učenici četvrtog razreda iz razredne te šestog i osmog razreda predmetne nastave sudjelovali u projektu „Kajkaš KAJ?” u koji su, na inicijativu udruge Kajkaviana i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, bili uključeni učenici, njihove učiteljice/mentorice i knjižničarke/koordinatorice iz pet susjednih osnovnih škola: OŠ Marija Bistrica, OŠ Gornja Stubica, OŠ Oroslavje, OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice i, naravno, OŠ Donja Stubica.

Kroz višemjesečnu provedbu projekta osmi su razredi najprije sudjelovali u ispunjavanju upitnika kao dijelu istraživanja dr. sc. Marine Marinković kojim se želi utvrditi koliko današnji učenici osnovne škole poznaju i rabe kajkavsko narječje.

Četvrtaši, šestaši i osmaši su umjesto nekoliko „klasičnih” sati nastave hrvatskog jezika imali priliku sudjelovati u kreativnim radionicama tematski vezanima uz kajkavsko narječje koje su vodile učiteljice razredne nastave i hrvatskog jezika iz spomenutih osnovnih škola ‒ suradnica.
Dio „kajkavskog” projekta bilo je i interaktivno predstavljanje slikovnice Priča o jednom kaju dr. sc. Bojane Schubert kojem su, s mnogo zanimanja, prisustvovali brojni znatiželjni učenici.

Nastavi čitati

Događanja

Izlet u Trakošćan

Učenici drugog razreda naše škole u utorak 11. lipnja 2024. posjetili su Trakošćan. Kroz povijest Trakošćana provela nas je Natalija Ivanić, kustosica koja je prije nekoliko godina predavala povijest i u našoj školi, te nam je otkrila sve tajne dvorca.

Uz stručno vodstvo kroz muzej na zabavan način i prilagođen dobi djece, saznali smo da je Trakošćan nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.

Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

Muzej posjeduje vrijednu muzejsku građu iz razdoblja renesanse do historicizma, sačinjenu od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i drugih predmeta, koji su stalno izloženi u originalnim prostornim cjelinama koje prezentiraju velikaški život kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. Godine 1954. osnovan je muzej sa stalnim postavom.

Nastavi čitati

Događanja

Jednodnevni izlet učenika petog razreda

U petak 7. lipnja učenici petog razreda posjetili su Crikvenicu i Rijeku.

Učenici 5. a i b razreda u sklopu jednodnevnog izleta posjetili su Crikvenicu i Rijeku. Naša avantura započela je prvo u Crikvenici gdje smo posjetili Aquarium Crikvenica. Tamo smo vidjeli vidjeti različite organizme koje žive u našem Jadranskom moru poput hobotnice, škarpine, sipe, arbuna, velike rakovice… Nakon razgledavanja akvarija, nekolicina učenika iskoristila je priliku za kratko osvježenje u moru.

U Rijeci smo posjetili Muzej grada Rijeke. Uz stručno vodstvo obišli smo stalni postav te se upoznali s poviješću grada Rijeke. Muzej je moderan i interaktivan što se učenicima jako svidjelo. Na kraju smo otišli u Planetarij Rijeka gdje smo pogledali edukativni film o svemiru i upoznali se sa svemirskim prostranstvima.

Na izletu smo uživali, naučili smo nešto novo i jedva čekamo idući izlet.

U Donju Stubicu vratili smo se u ranim večernjim satima.

Događanja

Županijsko natjecanje u tenisu za djevojčice

Županijsko natjecanje u tenisu za djevojčice održano je 6. lipnja 2024. u Zlataru.

Ekipu su činile sljedeće učenice: Anja Dolenec, Lucija Lisak i Lucija Pripeljaš.

Naše su tenisačice osvojile drugo mjesto!

Čestitamo!

Događanja

Školski izlet učenika šestih razreda
Krešimirov grad i bajkoviti slapovi Krke

Zadnji su tjedni nastave, između ostalog, rezervirani za školske izlete. Aktivnosti izvan školskih klupa jačaju razredno i generacijsko zajedništvo, potiču znatiželju, uzbudljivi su i jamče avanturu.

Šestaši su sve navedeno odlučili provjeriti zadnju srijedu u svibnju otputivši se na srednji Jadran, u Šibenik gdje su ih dočekale brojne kulturne i povijesne zanimljivosti, od činjenica o kralju Petru Krešimiru IV., osobitostima srednjovjekovne gradske jezgre do katedrale sv. Jakova s krstionicom i Tvrđave sv. Mihovila.

Sljedeći izazov bio je Nacionalni park Krka. Skoro dva sata šetnje Parkom bilo je ispunjeno čudesima biljnog i životinjskog svijeta, plavim vretencima i sedrenim slapovima.

Uz učenje na lokacijama, ovjeravanje poznatog i spoznavanje novog, priuštili su si, u nekoliko navrata, i dragocjeno slobodno vrijeme za privatne dragosti.

Događanja

Avantura u Krašogradu

U srijedu 29. svibnja učenici prvog razreda posjetili su Eko park u Krašogradu.

Aktivnosti koje su ih čekale bile su edukativnog i zabavnog karaktera.

Avantura u Krašogradu započela je toplim čokoladnim napitkom i keksima. Slijedila je vožnja vlakićem. Upoznali su imanje i pogledali važnost prehrambenih navika.  Učenici su se upoznali s izradom omiljenih slatkiša tvornice Kraš kroz audiovizualnu prezentaciju prilagođenu njihovom uzrastu.

U nastavku su slijedile igre i natjecanja. Sudjelovali su u mužnji mehaničke kravice, potezanju konopa, skakanju u vreći.

Zavrtjeli su kolo sreće. Sudjelovali su u potrazi za skrivenim blagom. Na dječjem igralištu uslijedile su igre motoričkih sposobnosti. Uživali su na trampolinu i napuhancu.

Nastavi čitati

Događanja

Škola u prirodi – Novi Vinodolski

Od 27. do 29. svibnja 2024.g. učenici četvrtih razreda Osnovne škole Donja Stubica i Područne škole Vučak bili su u Novom Vinodolskom u sklopu programa Škole u prirodi.

Okupljanje je bilo u ponedjeljak ispred matične škole. Na putu prema odredištu prošli smo kroz Rastoke te posjetili prekrasni NP Plitvička jezera. Upijali smo ljepote tirkiznih jezera, slapova i netaknute prirode te uživali u vožnji najvećim jezerom Kozjakom. Navečer smo stigli u hotel Lišanj gdje smo se smjestili, osvježili te večerali. Prvi uzbudljivi dan završili smo gledanjem crtanog filma u hotelskom kinu.

U utorak smo nakon doručka autobusom krenuli na otok Krk te se u mjestu Punat ukrcali na brod za otočić Košljun. Tamo smo razgledali franjevački samostan te izložbe sakralne umjetnosti i etnografsku zbirku. Nakon ručka u hotelu razgledali smo centar Novog Vinodolskog (crkvu sv. Filipa i Jakova, tvrđavu Zrinski,…), zasladili se sladoledom te ostatak popodneva iskoristili za kupanje na bazenima u hotelu. Nakon večere učenici su guštali u discu te smo večer završili šetnjom uz more.

Nastavi čitati

Događanja

Putovanje pulskim i brijunskim akvatorijem

U srijedu 29. svibnja učenici sedmog razreda posjetili su grad Pulu i Nacionalni park Brijuni.

U Puli su razgledali poznati Aquarium, najveći akvarij u Hrvatskoj.

U akvariju se nalazi 211 vrsta životinja, uključujući morske pse crnog vrha, kajmane i centar za rehabilitaciju kornjača. Do početka 2020. rehabilitirao je 160 glavatih želva i vratio ih u more. Akvarij se nalazi unutar tvrđave koju je Austro-Ugarska sagradila 1886. (utvrda Verudela).

Nakon toga su uz pratnju stručnog vodiča razgledali grad Pulu i njene znamenitosti:

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište u Puli izgrađeno je vjerojatno u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskog brežuljka podno starog Castruma. Zauzimalo je znatno veći prostor od onog danas vidljivoga.

Logično je smješten na istoku padine koja ima dobre uvjete za održavanje predstava.

U Malom rimskom kazalištu ostali su sačuvani ostatci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Do kazališta su vodila, a i danas vode, Dvojna vrata. Ispod kazališta je zgrada nekadašnje njemačke gimnazije u kojoj je od 1930. smješten Arheološki muzej Istre.

Nastavi čitati

Događanja

Dan grada Donja Stubica

Na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada Donja Stubica, održanoj 27. 5. 2024. u večernjim satima, dodijeljene su nagrade Grada našim učenicima i učiteljicama.

Osvojenim prvim mjestom na županijskom natjecanju učenici naše škole stekli su pravo nastupa na Državnom natjecanju u stolnom tenisu koje je održano u Poreču od 28. 2. do 1. 3. 2024. Naši su učenici igrali predano, borbeno i punim angažmanom te su zasluženo osvojili prvo mjesto. Po prvi puta naša škola prvak je države u stolnom tenisu. Izuzetno smo ponosni na njih i vjerujemo da će i dalje nastaviti vrijedno trenirati i nizati uspjehe. Njihov uspjeh pokazatelj je i motivacija drugim učenicima da radom i zalaganjem mogu ostvariti vrijedne rezultate i ispuniti svoje snove. Članovi pobjedničkog tima su: Adam Kucelj, Jura Drempetić, Aleksandro Horvatek i Luka Martinić.

Plaketom grada Donja Stubica nagrađena je Gordana Smokrović Mioč, profesorica njemačkoga jezika. Pod njezinim mentorstvom učenica naše škole osvojila je drugo mjesto na državnom natjecanju iz njemačkog jezika koje je održano u Požegi. Uz svoju primarnu struku izučava likovnu kulturu te baštinu, nalazeći u keramici i lončarstvu svoju „novu ljubav“. Piše i osmišljava projekte, surađuje s muzejima, udrugama i ministarstvima. U ljetu 2023. godine, kao voditeljica Keramičarsko – kreativne grupe, sudjeluje na 16. Trijenalima zagorskog suvenira i osvaja prvo mjesto s nakitom inspiriranim motivima zagorskih drvenih igračaka.

Plaketom grada Donja Stubica nagrađena je učiteljica razredne nastave Snježana Štefek – Borovčak. Neprestanim usavršavanjem i radom stekla je zvanje izvrsne savjetnice. Stečena znanja, spoznaje i vještine iskustvom prenosi u svoj svakodnevni rad. Voditeljica je Etnografske grupe „Škrinjica“ koja svojim radom njeguje i čuva tradiciju stubičkoga kraja. Članovi grupe sudjeluju na nizu izložbi, manifestacija te projektima, a koji su županijskog, državnog i međunarodnog karaktera. Više od dvadeset godina voditeljica je Stručnog aktiva Krapinsko – zagorske županije.

Događanja

Treći razredi u Accredo centru

Učenici trećih razreda matične škole su u ponedjeljak 27. svibnja 2024. posjetili Accredo centar, adrenalinski park u kojem su sudjelovali u raznim aktivnostima i sadržajima.

Učenici su se prvo upoznali s voditeljima koji su ih vodili kroz razne aktivnosti, a zatim su se podijelili u timove izvlačeći papiriće s brojem njihovog tima. U timovima su prošli puno natjecateljskih, ekipnih i zabavnih aktivnosti kao što su ljudski stolni nogomet, F1 racing, križić – kružić, adrenalinski park te zip – line. Najveća atrakcija svima bio je Gelball turnir koji je nova i vrlo uzbudljiva aktivnost.

Kao i svako natjecanje i ovo je završilo dodjelom priznanja za najbolje koji su dobili priliku da u ime svoga tima iznesu dojmove. Svi govornici složili su se da im je boravak u Accredo centru bilo lijepo i nezaboravno iskustvo!

Događanja

Rezultati natjecanja „Klokan bez granica“

Natjecanje „Klokan bez granica” održano je u mjesecu ožujku, a u svibnju su stigli i rezultati. Iz naše škole natjecalo se 80 učenika.

Nagrađeni učenici naše školu su: Joakim Znika, Matej Vdović, Teodora Petric, Irma Vnučec, Petar Kučko i Rok Škrablin.

Čestitamo!

Projekt

Projekt: Zajedno za lakši prijelaz
– OŠ Donja Stubica i DV Bubamara Donja Stubica

Drugu godinu zaredom nastavljamo naš oblik suradnje s Dječjim vrtićem Bubamara. Projekt se odvijao kroz cijelu nastavnu godinu susretom timova iz vrtića i škole, a ovih smo dana ostvarili njegov najzanimljiviji dio.

Nakon obavljenih upisa budući prvašići posjetili su učenike 4. razreda i učiteljice koje će ih primiti u prvi razred.

U redovima četvrtaša vladalo je veliko uzbuđenje jer nije mala stvar kada u posjet dolazi grupa budućih učenika s tetama koje i oni poznaju. Čistio se svaki kutak učionice, ponavljala se dobro poznata bajka, šiljile su se bojice…

Na početku susreta svi su se zajedno prisjetili poznate priče o Crvenkapici. Potom su budući prvašići sjeli u klupe, a četvrtaši su im kao pravi učitelji objašnjavali novi zadatak – rezanje crteža, lijepljenje i bojanje priče o Crvenkapici. Na kraju smo sve završili pjesmom i plesom Kad si sretan!

Vjerujemo kako je iskustvo druženja uveselilo naše četvrtaše prije polaska u 5. razred, ali i buduće prvašiće prije dolaska u 1. razred!

Događanja

Majčin dan

U nedjelju 12. svibnja obilježili smo Majčin dan.

U organizaciji Ženske vokalne skupine KUD-a Stubica iz Donje Stubice održan je koncert u čast svim majkama na kojem su sudjelovale i članice naše Dramske skupine izvodeći recital pjesama posvećenih našim dragim majkama – Mojoj majci!

Sudjelovale su učenice: Karla Gospočić, Helena Mikulec, Ruža Papić, Lucija Lisak, Helena Lisak, Alisa Puntarić, Leona Spevec i Gabriela Tučkar, a uvježbala ih je učiteljica Koraljka Parlaj.

Uz pjesmu i stihove poklonjene našim majkama obilježili smo i ovaj Majčin dan te uživali u divnoj svibanjskoj nedjelji! Vjerujemo da smo našim majkama vratili osmijeh na lice i pokazali im koliko su nam važne i nezamjenjive!

Događanja

Putovanje Austrijom

U petak 10. svibnja učenici naše škole, koji uče njemački jezik, putovali su u Austriju i posjetili grad Klagenfurt.

Minimundus

Minimundus je park minijaturnih građevina u Klagenfurtu u Austriji. Nalazi se na jezeru Wörthersee. Sadrži preko 150 minijaturnih modela arhitekture iz cijelog svijeta, napravljenih u mjerilu 1:25. Od otvaranja 1958. godine, više od 15 milijuna posjetitelja posjetilo je 26 000 četvornih metara parka.

Nastavi čitati

Događanja

Prvašići u Zagrebačkom kazalištu lutaka

U srijedu 8. svibnja učenici prvog razreda matične i PŠ Vučak s uzbuđenjem su već prije sedam sati čekali pred školom kako bi krenuli na novo putovanje u Zagrebačko kazalište lutaka pogledati lutkarsku predstavu Plesna haljina žutog maslačka.

Autobusom su krenuli u novu avanturu. U kazalištu su osim predstave sudjelovali u radionicama izrade lutaka. Lutkarica Iva Lipovac vrlo je vješto vodila učenike koracima do izrade vlastite štapne lutke. Svatko je kući ponio svoj maslačak i svaki je bio drugačiji.

Lutkarska predstava rađena je prema priči Sunčane Škrinjarić, ali se razlikovala od priče koju su djeca čitala.

Nema svih likova, uvedeni su novi likovi, a cvjetovi nisu imali plesni bal, već natjecanje za najbolje izvedenu pjesmu. Nedostajala nam je nježnost bubamare, plahost i ljepota cvjetova, ali su to dopunili svjetlosni i zvučni efekti. Učenike je oduševio lik banane te bananina pjesma i ples. Maslačak je na kraju postao disko zvijezda večeri, no taj mu se način života nije dopao pa se vratio među svoje prijatelje i opet postao običan maslačak.

Nastavi čitati

Događanja

Erste Plava liga

Kako bi razvio sportski duh među djecom i potaknuo ih da se okušaju u ‘kraljici sportova’– atletici, Atletski klub Pro Sport u suradnji s Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavim mirovinskim fondovima već dvanaestu godinu zaredom organizira Erste Plavu ligu.

Ova jedinstvena dječja atletska liga namijenjena je svim učenicama i učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole u Hrvatskoj, a zainteresirani će imati priliku otkriti i pokazati svoje atletske talente u trkačkim, skakačkim i bacačkim disciplinama primjerenima školskom uzrastu.

Kvalifikacijska natjecanja održat će se tijekom travnja, svibnja i lipnja u Čakovcu, Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Zadru, Makarskoj, Puli, Kninu, Vukovaru i Varaždinu, a finale će se održati 7. rujna 2024. godine na stadionu Mladosti u Zagrebu, u sklopu najstarijeg i najvažnijeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj – Memorijala Borisa Hanžekovića.

Naša učenica 5. razreda Marta Haus u utorak 7. svibnja u Čakovcu je sudjelovala na sportskom natjecanju i u kategoriji 60 metara osvojila drugo mjesto!

Marta je uz Silviju Jakšić, učenicu 6. razreda, sudjelovala i u kategoriji 600 metara te su obje
osvojile prvo mjesto!

Čestitamo Marti i Silviji uz slogan koji kaže da djeca mogu brže, više, jače!

e-spomenice

copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:

e-dnevnik za učenike

Pratite nas na:

Google Photos albumi