Događanja

KAMIŠIBAJ

Što je KAMIŠIBAJ?

Vjerujemo da bi ovakvo pitanje mogli postaviti mnogi naši učenici, stoga su nam 1. veljače 2023. u školu došli predstavnici Kozlića – udruge za promicanje kulture koja se upravo time bavi – pripovijedanjem uz slike.

Radi se o staroj japanskoj tehnici pričanja bajki i priča koja se proširila cijelim svijetom.

Kamišibaj [kamishibai] je umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici. Riječ je o umjetnosti koja spaja sliku i riječ, odnosno podrazumijeva interakciju govora i slike. Korisno je sredstvo i pomagalo za rad s djecom jer razvija maštu, kreativnost, likovnu i govornu izražajnost te komunikacijske i jezične vještine.

Kamišibaj je tvorenica od riječi kami što znači papir i šibaj što znači gledalište ili kazalište. Neki ga zovu papirnatim kazalištem i kazalištem iz kofera, no jedno je sigurno: to je vještina pripovijedanja i kazivanja uz pomoć slika. Pritom dolazi do interakcije različitih umjetnosti.

Događanja

Obilježavanje Međunarodnog dana obrazovanja

Opća Skupština UN-a proglasila je 24. siječnja Međunarodnim danom obrazovanja kako bi naglasila važnost osiguravanja inkluzivnog i pravednog kvalitetnog obrazovanja na svim razinama.

Učenici 5. razreda naše škole s pedagoginjom su na Satovima razrednika obilježili Međunarodni dan obrazovanja. Razgovarali su o tome što znači kvalitetno obrazovanje te imaju li sva djeca jednaku mogućnost pristupa kvalitetnom obrazovanju. Također, učenici su se upoznali s vlastitim pravom na obrazovanje te dokumentima koji ih definiraju: Konvencija o pravima djeteta i Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Na kraju sata učenici su, razvijajući svoje kreativno mišljenje, osmislili svoju idealnu školu i idealnu učionicu.

Pedagoginja Manda Pozaić

Obavijest

Podsjetnik

Dragi učenici,

podsjećamo vas da nastava u drugom polugodištu ove školske godine počinje u ponedjeljak 9. siječnja 2023. prema redovnom rasporedu sati.

Razredna nastava: A smjena nastavu pohađa poslije podne, a B smjena u jutarnjem terminu.

Prijevoz učenika organiziran je prema ustaljenom redu vožnje.

Vidimo se ubrzo!

Događanja

Završen projekt Pričam ti priču u prvim razredima

Početak školovanja i prvi susreti s knjigom veliki su događaj za svako dijete i svaku obitelj. Školska knjižničarka se izuzetno  trudi privući najmlađe u knjižnicu i učiniti im boravak u knjižnici što zanimljivijim.

Radi toga je već prije petnaestak godina započet projekt Pričam ti priču. Kroz godine projekt je nadopunjavan i usavršavan, a zapravo se radi o pričanju bajki i priča.

Tijekom prvoga polugodišta učenici prvih razreda svaki tjedan dolaze u knjižnicu poslušati jednu bajku ili priču. Time se navikavaju na prostor knjižnice i na knjižničarku te uživaju u ljepoti bajki i priča. Projekt je već dosada polučio značajne rezultate jer generacije koje su na ovaj način upoznale školsku knjižnicu dolaze puno češće i više posuđuju knjige.

Važno je da se knjiga i čitanje zavole u najmlađoj dobi jer to je jedini preduvjet da će knjiga postati, a nadajmo se i ostati, prijatelj za cijeli život.

Pred kraj projekta održi se sat sinteze u kojem se učenici podsjećaju na sve, više ili manje, poznate dječje bajke i priče.

Završetak projekta predstavlja sat učlanjivanja prvašića u knjižnicu. Za tu priliku učenici viših razreda priređuju malim kolegama igrokaz Miš u knjižnici. Tada učenici prvih razreda dobivaju iskaznice i posuđuju prve knjige koje će čitati sami ili uz pomoć ukućana tijekom zimskih praznika.

Nakon praznika prvašići veselo dolaze u knjižnicu, vesele se slikovnicama, posuđuju, čitaju…uživaju. Voljeli bismo da se taj entuzijazam održi do kraja školovanja pa i za cijeli život!

                                                                                                                      Danica Leštek

Događanja

Škola dobrih djela

Učenici 1.a i 1.b razreda zajedno sa svojim učiteljicama Jasminkom Repar i Ksenijom Antolković tijekom cijele školske godine sudjeluju u  zajedničkom projektu Škola dobrih djela.

Projekt je zamišljen tako da potiče djecu na činjenje dobrih djela.

Zašto je važno djecu odgajati za dobrotvornost i socijalnu osjetljivost?

Zato što su dobrota, plemenitost, solidarnost i osjetljivost za potrebe drugih put prema iskustvu istinske radosti i smisla ljudskog života.

Posebno je važno što u nekim navedenim akcijama naša djeca izravno pomažu vršnjacima iz cijele Hrvatske ili životinjama kojima nema tko pomoći.

U ovo predbožićno vrijeme odlučili smo se na dvije humanitarne akcije: Lucijino svjetlo kojoj je cilj prikupljanje donacija za Klaićevu bolnicu i pomoć skloništu za nezbrinute životinje Luč Zagorja.

Humanitarna akcija provodila se u razdoblju od 7. do 20. prosinca 2022.

Već prvih dana akcije počele su pristizati donacije za bolnicu. Od prikupljenih novaca, a u suradnji s Ljekarnama Švaljek, kupili smo tri inhalatora, beskontaktni toplomjer i vlažne maramice. Djeca su svakodnevno donosila pelene, kozmetiku, vlažne maramice, igračke i odjeću za bebe. Sve prikupljeno krenulo je prema Klaićevoj bolnici.

U isto vrijeme počelo je prikupljanje hrane i dekica za pse. Odjednom je učionica bila prepuna konzervi, suhe hrane, poslastica,  dekica i igračaka za pse. Djeca su pokazala ogromnu želju da pomognu jadnim i ostavljenim životinjama. Jedva čekaju da sve prikupljeno stigne do skloništa i da psima bar malo uljepšaju ove hladne dane.

Iako su još mali i tek su krenuli u školu, pokazali su da zajedništvom, suradnjom i slogom mogu činiti velika djela!

Učiteljice Jasminka i Ksenija

Događanja

Božićna bajka u Gupčevom kraju

U subotu 17. prosinca učenici naše škole sudjelovali su u programu Božićne bajke u organizaciji Turističke zajednice Gupčev kraj.

Svečani božićni program upotpunili su svojim izvedbama dramskih i plesnih točaka te zanimljivom modnom revijom učenika Male Kajkaviane!

Maštovita koreografija plesne skupine Dream Team svojim je plesom dočarala magiju Božića, članovi Male ritmike priželjkivali su bijeli Božić, a Karla i Irma govorile su o školskim brigama i o tome što se još sve može naučiti do Božića.

Naša je Škrinjica organizirala zanimljivu radionicu izrađivanja božićnih ukrasa i razveselila male polaznike!

Bila je to vesela i nezaboravna predbožićna subota!

Događanja

Torbu zemi, vanjkušek pod glavu deni:

novi projekt Male Kajkaviane

Područjem njegovanja jezične kulturne baštine bavi se grupa izvannastavnih aktivnosti Mala Kajkaviana. Skupina djeluje u OŠ Donja Stubica više od dvadeset godina, kroz nju su prošle generacije učenika. Od samoga početka bavili smo se brigom o jezičnoj tradiciji te njegovanjem i poticanjem dječjeg kreativnog stvaralaštva na kajkavskom izričaju stubičkoga kraja.

U tom radu bilo je prilično uspjeha, puno nagrada na natječajima za dječje literarno stvaralaštvo na županijskoj i državnoj razini pa čak i na Trienalima zagorskoga suvenira.

Smisao cjelokupnog rada oduvijek je bio podizanje svijesti o važnosti očuvanja zavičajnoga govora i kulture te o ljepoti jezika koji smo naučili od naših djedova i baka. Zato smo i mi u Maloj Kajkaviani odlučili proizvesti neke predmete koji nose kajkavske natpise!

Odabrali smo majice i torbe, a za upotrebu u školi kreirali smo i vanjkušeke s kajkavskim izrekama. Prikupljali smo poslovice i izreke, a onda birali koje ćemo predložiti za tisak.

Djeca su odabrala šest kajkavskih izreka, koje su grafički i likovno obradili prošlogodišnji učenici osmih razreda, pod stručnim vodstvom učitelja Likovne kulture Ivana Tuđe.

Evo izreka koje su učenici grafički oblikovali: V cvietu mladosti (Patricia Jozić); Saki bedak ima svoje veselje (Bruna Gučin); Fale su mi puni žepi (Paola Novak); Najte koj zameriti (Marija Kosović); Sake zlo za jene dobre (Magdalena Pišković) i Žejen kak graba (Mateja Pavlić).

Naše proizvode promovirali smo 17. prosinca 2022. na priredbi Božićna bajka u Gupčevom kraju u organizaciji Turističke zajednice Donja Stubica. Priredili smo malu modnu reviju, članovi i članice Male Kajkaviane prošetali su pozornicom u majicama s kajkavskim izrekama, noseći na ramenu torbu s kajkavskim natpisom. Najmlađa članica je skoro zaspala na vanjkušeku s natpisom Saki bedak ima svoje veselje.

Planiramo izradu još nekih predmeta s kajkavskim natpisima i tako promovirati naš KAJ!

Događanja

Pliva patka preko Save, nosi pismo navrh glave, u tom pismu piše…

… znaju samo učenici 3.d razreda koji su sudjelovali u malom razrednom projektu pod nazivom ”Pišem ti pismo”.

U vremenu tehnologije, tipkanja i slanja brzih poruka (često prepunih pravopisnih i gramatičkih grešaka), nakratko smo se vratili gotovo zaboravljenom umijeću pisanja pisama. Nakon što su na satu Hrvatskog jezika naučili što je pismo te kako se pravilno piše, učenici su za domaću zadaću trebali napisati sadržaj svojoj prijateljici ili prijatelju iz razreda te pismo staviti u omotnicu. Na sljedećem satu na omotnice su napisali adrese primatelja i pošiljatelja, a zatim smo svi zajedno krenuli prema poslovnici Hrvatske pošte. Sveti Nikola nas je počastio prekrasnim vremenom pa smo putem uživali u jesenskoj šetnji! U gradskoj poslovnici Hrvatske pošte djeca su samostalno kupila (a neka i zalijepila) poštanske marke te ponosno ubacila pisma u sandučić.

Sada samo preostaje nestrpljivo iščekivanje dostave pisama na kućne adrese!

Događanja

Filmske radionice u sklopu projekta SNIMKAJ – svaku novost istražiti moraš s Kajkavianom

Učenici koji polaze izvannastavnu aktivnost Filmski jezik, koju vodi učiteljica Danijela Znika, bili su sudionici u filmsko-izvođačkim radionicama ovoga projekta u sklopu kojega su osmislili i snimili vlastiti film.

Udruga Kajkaviana, u partnerstvu s udrugama Kućni kolektiv iz Klanjca i Društvo za komunikacijsku medijsku kulturu iz Zagreba, osmislila je projekt SNIMKAJ – SVAKU NOVOST ISTRAŽITI MORAŠ S KAJKAVIANOM.

„Program filmsko-izvođačkih radionica za djecu i mlade nudi oblik edukacije o jednom suvremenom i mladima privlačnom mediju kroz teorijski i praktični rad te razgovore s mentorima, stručnjacima u području filmskog i izvedbenog stvaralaštva.

Program uključuje radionice glume i izvedbenog pokreta, radionice osnova filmske režije te radionice kamere, snimanja i osnove montaže. Osnove snimateljske tehnike, praktičan rad s kamerom te kreativni oblici vizualnog izražavanja usmjereni su izradi završnog zadatka – igranog filma s edukativnim karakterom. Sadržaj filma konstruirat će se iz vrijednih resursa koje posjeduje udruga Kajkaviana u svojoj zbirci stare i rijetke knjižne građe pisane kajkavskim jezikom, a koji su djeci i mladima s područja Krapinsko-zagorske županije nedovoljno poznati ili sasvim nepoznati. Na taj način polaznici upoznaju procese prijenosa sadržaja iz jednog medija u drugi, aspekte adaptacije postojećih sadržaja u drugi (filmski) medij, ali i osvještavaju problematiku autorskopravnih pitanja kod takvog pristupa.“ (Ines Krušelj-Vidas)

Radionice su se održavale subotama tijekom listopada i studenoga u prostorima društvenog centra udruge Kajkaviana u Donjoj Stubici.

Nakon što su svladali teoriju, ali i imali vježbe, počeli su izrađivati vlastiti film. Nakon montaže, učenici su ga gledali na malom „online“ festivalu gdje su zajedno sa svojim mentorima imali kratku analizu filma, ali i uspješnosti radionica.

Učenici su s veseljem i uzbuđenjem sudjelovali na radionicama. Od profesionalaca su učili o pisanju scenarija, imali vježbe glume, upoznali filmsku kameru, a najbolji im je dio bio, svi su se složili, stvaranje vlastitoga kratkog filma. Na kraju su izrazili želju za sličnim projektom u budućnosti, možda nekim u kojem bi mogli stvoriti nastavak svog filma.

Njihov filmski ostvaraj možete pogledati na sljedećoj poveznici:

Donja Stubica – duh Eugena Viktora Fellera u akciji – YouTube

ili:

(U izradi filma sudjelovali su učenici 5. c: Alegra Hižak, Iva Horvatek, Paula Horvat, Julija Smrček, Viktor Zebec; učenice 6. a: Vanja Krstić i Matea Fišter; učenice 8. b: Petra Štefek i Ana Peštaj Trajkov.)

Događanja

Glagoljicom prema Božiću

Učenici 6.a i b razreda ove su školske godine, uz pomoć svoje učiteljice Koraljke Parlaj, započeli projekt naziva Tragom pisane baštine – glagoljica. Na početku im se činila zahtjevnom i teškom, no sada su već pravi mali majstori u pisanju glagoljskih slova!

Kako nam se bliži Božić, odlučili su svima uputiti zanimljive, originalne i pomalo neobične čestitke pisane glagoljicom, a koje su sami osmislili i izradili!

U njima ima pregršt stihova, toplih misli i iskrenih želja da nam svima bude blagoslovljen Božić i uspješna nova godina!

Svojim radovima pokazali su da su naučili pisati glagoljicom, vratili je u školske klupe i učinili ju živom i u 21. stoljeću!

Događanja

Školski medni dan

Povodom Dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara ,7.12.2022. održan je u 1. razredima  naše škole „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka“ uz edukativnu brošuru i prezentaciju. Učenici su se susreli s pčelarskim pojmovima: matica, trut, radilica, saće ,košnica. Doznali su čime se pčele hrane te su upoznali put od cvijeta do meda. Doznali su koliko pčela tijekom života proizvede meda te koje su dobrobiti meda za naše zdravlje.

Učenici su dobili med zapakiran u staklenku. Uz med djeci je podijeljena slikovnica  „Pčelica Jelica i medo Edo“, edukativnog karaktera, a prilagođena njihovoj dobi kao početna osnova za upoznavanje pčelarstva i važnosti konzumiranja meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane.

Događanja

Književni susret s Hrvojem Kovačevićem

U srijedu 7. prosinca 2022. našu je školu posjetio književnik Hrvoje Kovačević.

Ukratko ga je predstavila učenica 4.b razreda Erika Jakšić, a učenici 4.a razreda izradili su ilustracije za korice Hrvojevih knjiga.

Složili smo se kako su pojedine ilustracije bile vrlo uspješne i mogle bi se naći na koricama novih knjiga našega književnika!

Učenici 4.a razreda već su čitali knjige Hrvoja Kovačevića, a učenici 4.b razreda tek će ih čitati u drugom polugodištu. Tako je za pojedine učenike ovo bila prilika da porazgovaraju o književnim djelima, a za ostale odlična motivacija za čitanje. Na kraju su svi bili zadovoljni!

Pisac se potrudio ukratko ispričati sadržaje nekih svojih „Tajni…“ i zastati na najzanimljivijem dijelu kako bi djecu potaknuo na čitanje.

Naši su učenici ostavili dobar dojam na gosta jer je u našu Spomen-knjigu posjeta književnika, između ostaloga, zapisao:

Uistinu prekrasan susret s pametnim i znatiželjnim učenicima četvrtih razreda. Neka su pitanja bila uistinu originalna, sva su bila zanimljiva. Vidjelo se da djeca vole čitati. Nadajmo se da će naviku čitanja zadržati i u višim razredima pa i za cijeli život.

Događanja

Nagrađene bivše učenice naše škole

Mala Kajkaviana već tradicionalno svake godine šalje radove na natječaje: Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić – Mali kaj u Zelini i Dani kajkavske riječi – Zbor malih pjesnika u Zlataru.

I ove 2022. godine dvije članice Male kajkaviane polučile su uspjeh, njihovi radovi tiskani su u zbornicima koji se izdaju uz natječaje.

U Zlataru je za objavu odabrana pjesma Osmeh učenice Patricije Jozić, a u Zelini pjesma Živime ili spime učenice Eme Hren.

Obje učenice su, u vrijeme kada smo radove slali na natječaj, bile u osmom razredu, a sada su već srednjoškolke.

Zbog toga nismo išli na finale natječaja, ali vam donosimo pjesme naših učenica.

Patriciji i Emi čestitamo i želimo puno uspjeha u srednjoj školi i u budućem kreativnom pisanju!

Događanja

Tradicijska umijeća u Svetom Križu Začretje

Zvončići već zvone i oglašavaju svečano božićno vrijeme!

Tako nam je stigao i poziv iz Društva „Naša djeca“ iz Svetog Križa Začretje. Pozvali su nas na tradicionalne radionice Kinč moje babice.

Ovo je već 16. susret i radionica, ali svake godine uči se druga, pomalo zaboravljena tradicijska tehnika.

U subotu 3. prosinca mala, ali spretna ekipa, uputila se u svetokrišku Žitnicu: Jana Škrablin iz 2.a, Vida Škrablin i Helena Mikulec iz 4.a, Gabrijela Hanžek iz 8.a i školska knjižničarka Danica Leštek. Bilo nam je zanimljivo, poučno i zabavno.

Naučile smo raditi anđeleke i zvjezdice od slame. Saznali smo za što se sve koristila slama u tradicijskom gospodarstvu. Nakon radionice razgledali smo etnografsku zbirku koja se čuva u Muzeju Žitnica i čuli objašnjenje o predmetima koji su nama bili malo poznati ili potpuno nepoznati.

Bio je to pravi tradicijski dan za pamćenje!

Događanja

Večer matematike

U četvrtak 1. prosinca u našoj školi održana je Večer matematike.

Organizator Večeri matematike je Hrvatsko matematičko društvo, a radionice za svoje učenike pripremile su učiteljice razredne nastave i učiteljice matematike.

U natjecateljskim matematičkim aktivnostima sudjelovali su učenici svih uzrasta, a igrale su se sljedeće igre: Matematički bingo, Matematičaru, ne ljuti se te Matematičko potapanje brodova.

Svi sudionici su se odlično zabavili i svatko je našao igru za sebe!

Veselimo se i idućoj Večeri matematike!

e-spomenice

copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:

e-dnevnik za učenike

Pratite nas na:

Google Photos albumi