Događanja

Kaj je naša duša i naša popiefka

Odlike učenika naše škole su kreativnost i briga za tradicijsku kulturu našega kraja. Danas želimo posebno istaknuti učenicu 5. a razreda i članicu Male Kajkaviane Vidu Škrablin koja je postigla veliki uspjeh osvojivši 1. nagradu na smotri dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“.

Vida je napisala pjesmu Senjam pahulje i osvojila srca članova stručnog povjerenstva u Varaždinskim Toplicama.

U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je 12. travnja 2024. održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“.

Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda iz 42 osnovne škole iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Najuspješnija 44 rada su tiskana u zbirci, a 20 odabranih autora izvelo je svoje stihove na Smotri.

Smotra je završila proglašenjem najboljih u kategorijama 5. i 6. te 7. i 8. razreda koje je odabralo stručno povjerenstvo. U kategoriji 5. i 6. razreda prvo mjesto osvojila je Vida Škrablin iz OŠ Donja Stubica.

Inače, sama smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“ njeguje dječje pjesništvo različite tematike na kajkavskom narječju, osvješćuje važnost očuvanja zavičajnog govora, potiče rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovne škole te njeguje svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu. Festival i smotra potvrda su kreativnosti, želje za očuvanjem kajkavskoga jezika i želje za nastavljanjem višestoljetne književne tradicije na kajkavskome jeziku.

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi