Događanja

Kako smo obilježili Noć knjige 2024.

Ovogodišnja Noć knjige provodila se u cijeloj Hrvatskoj pod motom Štivo je neuništivo sa zaštitnim znakom dinosaura koji čita. To ne znači da su čitači izumrla bića, nego da je štivo nešto što postoji stoljećima i vjerujemo da će preživjeti i naredna stoljeća.

Upravo zbog toga u našoj smo se školi odlučili za temu Stotinu i pedesete obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić čije je štivo stvarno neuništivo.

U školi smo 26. travnja ugostili poznatu spisateljicu Sanju Lovrenčić koja je napisala nagrađenu knjigu U potrazi za Ivanom.

Medijateka je bila prepuna. Na susret sa spisateljicom došli su svi učenici šestog razreda, 7.a i 5.b razreda. Na početku književnoga susreta članice Čitateljskog kluba AZ, koje vodi učiteljica Anamarija Grabušić, predstavile su slikovnicu o Ivani Brlić Mažuranić koju su napravile upravo uz sto i pedesetu obljetnicu njezina rođenja.

Naša gošća je pričala o svojim saznanjima o životu Ivane Brlić Mažuranić do kojih je došla preko njezinog dnevnika i pisama. Ivana je počela pisati dnevnik sa 14 godina kad je od majke dobila posebnu bilježnicu za pisanje dnevnika. U ono vrijeme, kad je Ivana živjela, nije bilo današnjih mogućnosti komunikacije, postojao je samo papir i olovka. Ivana je kroz svoj život napisala stotine pisama, najviše je pisala iz Slavonskoga Broda svojoj majci koja je živjela u Zagrebu. Sanja Lovrenčić je proučila Ivanin dnevnik i pisma te na temelju toga napisala roman koji pripovijeda priču o Ivaninom životu.

Bilo nam je izuzetno ugodno i lijepo ugostiti spisateljicu koja nam je mogla ispričati tolike činjenice o teškom, ali plodonosnom životu velike spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi