Događanja

Putovanje Austrijom

U petak 10. svibnja učenici naše škole, koji uče njemački jezik, putovali su u Austriju i posjetili grad Klagenfurt.

Minimundus

Minimundus je park minijaturnih građevina u Klagenfurtu u Austriji. Nalazi se na jezeru Wörthersee. Sadrži preko 150 minijaturnih modela arhitekture iz cijelog svijeta, napravljenih u mjerilu 1:25. Od otvaranja 1958. godine, više od 15 milijuna posjetitelja posjetilo je 26 000 četvornih metara parka.

Klagenfurt am Wörthersee

Klagenfurt je statutarni grad u Austriji, i glavni grad savezne države Koruške. Službeno ime grada je Klagenfurt am Wörthersee. S 101.303 stanovnika Klagenfurt je ujedno i najveći koruški grad. Najveći dio stanovnika ili 89,4 % služi se njemačkim kao materinjim jezikom.

Prema legendi je Klagenfurt osnovan na mjestu gdje je ubijen zmaj koji je živio u obližnjoj močvari. Prema povijesnim izvorima je grad osnovao koruški vojvoda Herman sredinom 12. stoljeća. Godine 1246. je njegov sin vojvoda Bernhard grad premjestio na današnju lokaciju jer je na starom mjestu često bio poplavljen. Zbog toga se Bernhard smatra osnivačem grada. Godine 1492. kod Celovca se odvila bitka snaga austrijskog kralja Maksimilijana Habsburgovca i Osmanskog Carstva.

Godine 1514. grad je pogodio požar. Kasnije je grad obnovljen i postao značajan gospodarski centar. Sagrađen je kanal do obližnjeg jezera Wörthersee. 1809. su Napoleonove snage srušile gradske zidine. 1863. je sagrađena željeznička pruga.

Bio je prvi grad u Austriji koji je uveo pješačku zonu. Godine 2007. je promijenjeno službeno ime grada koji je nazvan Klagenfurt am Wörthersee.

Klagenfurt se nalazi na jugu Austrije u dolini između Alpi i planina Karavanki kojima prolazi granica Austrije i Slovenije. Grad je u kotlini sa svih strana okružen brdima. Zapadno od grada se nalazi jezero Wörthersee i često se naziva “austrijsko more”. Kroz grad teče rijeka Glan, a nedaleko od grada na jugu teče rijeka Drava. Na Dravi se nalazi nekoliko umjetnih jezera (najbliže gradu je Ferlacher Stausee).

Glavni trg u starom dijelu grada je nazvan Stari trg (Alter Platz). Oko njega postoje građevine u renesansnom stilu. Značajna je fontana Lindworm s prikazom zmaja koji je simbol grada. U gradu postoji barokna katedrala.

Pyramidenkogel

Zaštitni znak austrijske pokrajine Koruške je vidikovac na planini Pyramidenkogel koji se nalazi “tik” uz slovensku granicu.

Drveni toranj na Pyramidenkogelu visok je 100 metara. Kada se popnete na njega, naći ćete se na više od 900 metara nadmorske visine i imati jedinstven pogled na pokrajinu Korušku. Do samog vrha tornja može se liftom ili pješice, a do njega vodi 441 stepenica.
(Wikipedia)

Putovanje je bilo zanimljivo, poučno i posebno pa se nadamo da ćemo ga ubrzo ponoviti!
Pogledajte našu galeriju fotografija s putovanja!

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi