Događanja

Putovanje pulskim i brijunskim akvatorijem

U srijedu 29. svibnja učenici sedmog razreda posjetili su grad Pulu i Nacionalni park Brijuni.

U Puli su razgledali poznati Aquarium, najveći akvarij u Hrvatskoj.

U akvariju se nalazi 211 vrsta životinja, uključujući morske pse crnog vrha, kajmane i centar za rehabilitaciju kornjača. Do početka 2020. rehabilitirao je 160 glavatih želva i vratio ih u more. Akvarij se nalazi unutar tvrđave koju je Austro-Ugarska sagradila 1886. (utvrda Verudela).

Nakon toga su uz pratnju stručnog vodiča razgledali grad Pulu i njene znamenitosti:

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište u Puli izgrađeno je vjerojatno u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskog brežuljka podno starog Castruma. Zauzimalo je znatno veći prostor od onog danas vidljivoga.

Logično je smješten na istoku padine koja ima dobre uvjete za održavanje predstava.

U Malom rimskom kazalištu ostali su sačuvani ostatci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Do kazališta su vodila, a i danas vode, Dvojna vrata. Ispod kazališta je zgrada nekadašnje njemačke gimnazije u kojoj je od 1930. smješten Arheološki muzej Istre.

Arena

Amfiteatar u Puli ili pulska Arena (u narodu poznata i kao Divić-grad) najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana.

Augustov hram

Augustov hram je dobro očuvani rimski hram u centru Pule (u rimsko doba Pola) na središnjem gradskom trgu imena Forum. Hram koji je posvećen prvom rimskom caru Augustu sagrađen je za vrijeme careva života između 2. prije Krista i njegove smrti 14. godine nove ere.

Nalazi se na podiju s tetrastilnim prostilnim trijemom s korintskim stupovima.

Zlatna vrata

Slavoluk ili trijumfalni luk je osobit arhitektonski oblik koji su izmislili Rimljani. U početku su podizani u čast vojnih pobjeda i trijumfalnih dočeka (kako bi vojskovođa mogao s pobjedničkom vojskom kroz trijumfalni luk ujahati u grad). Najčešće su s jednim ili tri zasvođena prolaza, ukrašena stupovima ili polustupovima koji stoje na visokoj bazi. Ukrašeni su brojnim reljefima koji su i bit slavoluka.

Slavoluk Sergijevaca (često nazivan i Zlatna vrata), antički rimski slavoluk u Puli. Postavljen je u spomen na tri člana obitelji Sergijevaca, posebno na Lucija Sergija Lepida, tribuna koji je služio u Rimskoj legiji pa se pretpostavlja da je slavoluk izgrađen između 29. i 27. godine pr. Kr.

Sergijevci su bili moćna obitelj u koloniji te su zadržali svoju moć stoljećima.

Svoje putovanje su završili razgledavanjem Nacionalnog parka Brijuni, vožnjom brodom i veselom vožnjom vlakićem Safari parkom. Imali su priliku čuti pojedinosti iz naše povijesti, ali naučiti i jednu novu legendu:

Priča o raju

Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Tako je nastala Istra, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama, koji oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu.

No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja, te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji, zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj.

Rastuženi anđeli su prikupili djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni.

e-spomenice
copyright

© 2016.-2022.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi